VOC bekerwinnaar na spannend duel tegen Quintus

Succes Schoonmaak/VOC heeft voor de derde keer in de geschiedenis van de club de nationale beker gewonnen. De Amsterdammers wonnen de finale tegen Virto/Quintus na een spannende tweede helft met 27-26 en zo blijft de ploeg in de race voor de dubbel.

VOC met sterke eerste helft
De ploeg van coach Bert Bouwer had in het eerste kwartier lastig met de opponent uit Kwintsheul. Na een kwartier spelen was de stand 6-5 en leek het een spannende middag te gaan worden. Binnen vijf minuten konden die verwachtingen echter weer voor even de prullenbak in. VOC liep, onder aanvoering van de sterk spelende Rachel de Haze, uit naar 10-5 en kon deze voorsprong behouden en zelfs uitbreiden naar zes. Even leek het erop dat VOC de wedstrijd voor rust definitief in het slot zou gooien, maar het was toch Quintus dat in de laatste minuut voor rust de achterstand verkleinde tot vier: 14-10.

Quintus knokt zich terug
Het eerste doelpunt na rust was voor Quintus, dat er meteen weer een wedstrijd van maakte. Toen De Haze vervolgens de paal trof kon Quintus zelfs weer op twee komen via Daisy Hage: 14-12. Toen Lindsey Schrekker vervolgens met een knieblessure het veld moest verlaten moest VOC zich even herpakken. Via twee keer Hage was Quintus definitief weer terug in de wedstrijd: 15-14. Quintus kwam steeds makkelijker tot scoren en in tegenstelling tot de eerste helft had het minder moeite met de stugge dekking van VOC. Het zorgde ervoor dat coach Bert Bouwer na 38 minuten een time-out moest nemen.

Na ruim 40 minuten verzuimde Quintus twee keer op gelijke hoogte te komen. Nota bene in overtal (na een tijdstraf voor Koppe) maakte de ploeg twee technische fouten en kon VOC op voorsprong blijven: 20-18. Twee stops van Marieke van de Wal, een benutte penalty van Hage en een doelpunt van Anouk Zwinkels zorgde dan uiteindelijk toch voor een gelijke stand: 20-20.

Spannende slotfase
Quintus zette de sterke fase door en tien minuten voor tijd kwam het zelfs op voorsprong na een prachtige lob van Daisy Hage. Bert Bouwer nam daarop zijn tweede time-out en stuurde Lindsey Schrekker terug het veld in. Zwinkels raakte vervolgens de kruising, Priscilla Bergman trok de stand gelijk vanaf de cirkel en Hoogewoud stopte een strafworp van Hage. Diezelfde Hoogewoud stopte vervolgens een break-out en zorgde ervoor dat haar ploeg het initiatief weer kon pakken. Via Bergman kwam VOC weer terug op voorsprong en met nog zes minuten te spelen was de stand 23-22. In de spannende slotfase waren het vooral sterkhouders De Haze (VOC) en Hage (Quintus) die hun ploegen op sleeptouw namen. Hage benutte een strafworp maar De Haze antwoordde, ondanks persoonlijke dekking, met de 25-23. Vollebregt kreeg een tijdstraf maar Grift (met een van richting veranderd schot) en de teruggekeerde Vollebregt (via een break-out) maakten er 25-25 van. Rozemalen zorgde weer voor een voorsprong voor VOC en toen Hoogewoud een schot van Zwinkels stopte was er nog maar één minuut te spelen. Bergman gooide met de 27-25 de wedstrijd in het slot. Quintus had een snel doelpunt nodig en dat lukte nog wel via Daisy Hage. Er waren nog 20 seconden te spelen en VOC had balbezit. Met nog vier seconden te spelen kreeg Bergman nog een rode kaart en had Quintus balbezit op eigen helft. Curescu nam een time-out, maar had een wonder nodig om nog tot een doelpunt te komen. Quintus schoot ver naast en zo won VOC na een spannende de beker mee naar Amsterdam nemen, evenals in 2009 en 2010.