Skip to main content

Voor het eerst sinds 1961 staat Nederland weer op een WK

By 13 januari 2023Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Voor het eerst sinds 1961 staat Nederland vanavond weer op een WK. Dit is alles wat je moet weten over Argentinië – Nederland.

Advertentie

Wildcard
Na de verloren WK-playoff met Portugal leek Oranje twee jaar langer te moeten wachten op de rentree op het mondiale hoofdpodium. De IHF heeft de nationale ploeg een van twee wildcards gegeven. Slovenië is het andere land dat door een wildcard deelneemt aan het wereldkampioenschap.

Diego Simonet
De grote meneer bij eerste opponent Argentinië is Diego Simonet. De 33-jarige middenopbouwer speelt al heel lang voor Montpellier dat op dit moment tweede staat op het hoogste niveau in Frankrijk. Het PSG van Luc Steins (foto) gaat daar aan de leiding.

Krakau
De Oranjemannen spelen alle groepswedstrijden op het WK in het Poolse Krakau. De Tauron Arena biedt plaats voor wel 15000 toeschouwers. Enkele honderden fans van de nationale ploeg zijn in Polen om Nederland aan te moedigen.

Advertentie

Staffan Olsson
Alleen bondscoach van Oranje Staffan Olsson heeft ervaring op een WK. Sterker nog: in 1990 en 1999 werd hij met Zweden wereldkampioen. Ook heeft Olsson drie zilveren Olympische plakken in huis.

Verliezend finalist
Als nummer twee van Zuid en Centraal Amerika heeft Argentinië zich voor het wereldkampioenschap geplaatst. In de finale van het continentale kampioenschap moesten de wit-lichtblauwen voor Brazilië buigen. De eindstrijd in 2022 eindigde in 20-17 voor de tegenstander.

Drie gaan door
Vanuit iedere poule gaat de top-3 door naar de hoofdronde. Na de partij tegen Argentinië komt Nederland achtereenvolgens Noord-Macedonië (zondag) en groepsfavoriet Noorwegen (dinsdag) tegen.

Viaplay
Alle WK-duels in poule F zijn op Viaplay te zien met Nederlands commentaar. Argentinië – Nederland begint vanavond om 18:00. De voorbeschouwing vanuit de studio start om 17:30. Tess Wester en Mark Bult zijn in Hilversum de analisten.

Foto: FotoReza

Advertentie