Skip to main content

“We zijn super gebrand en willen de stijgende lijn houden”

Met de aanstelling van Helle Thomsen als bondscoach van de Oranjedames is de link met Nycke Groot snel gemaakt. De spelmaakster werd onder leiding van de Deense twee keer verkozen tot speelster van het jaar in Denemarken. Op Radio 1 legt Groot uit waarom ze de keuze voor Thomsen begrijpt.

Advertentie

“Je merkt gewoon dat we onwijze stappen hebben gemaakt onder Henk. We hebben onwijs mooie dingen bereikt”, blikt Groot nog even terug in het radioprogramma. “Nu zijn we gewoon toe aan dat er een schepje bovenop moet. We willen prijzen pakken. Gouden medailles”.

“Ik denk dat we daarin te weinig steun in hebben gehad”

Met Thomsen denkt de spelverdeelster van het Hongaarse Györi dat die stap gemaakt kan worden. “We hebben op de Olympische Spelen niet goed gespeeld, maar zijn wel vierde geworden”, somt de 28-jarige Noord-Hollandse op. “Ik denk dat iedereen zoekende was: naar de vorm, wat moeten we nou nog doen? Ik denk dat we daarin te weinig steun hebben gehad. Ik hoop dat Helle dat wel meer kan geven”.

Zoek de verschillen
Met FC Midtjylland werden de Hollandse blondine en ‘pittige tante’ Thomsen kampioen van Denemarken. Groot ontkent dat ze een flinke vinger in de pap heeft gehad met de aanstelling van de coach waar ze zelf goed onder gedeind heeft. “Ik denk dat als je naar de resultaten kijkt die Helle heeft behaald, dat haar aanstelling vanzelfsprekend was. Het NHV volgt natuurlijk de trainers in de wereld. Tuurlijk heb ik wel gezegd dat ik haar een goede trainster vind, maar uiteindelijk neemt de bond het besluit”.

Advertentie

“Helle is een pittige tante”

Met de 45-jarige oefenmeester komt een heel ander type coach voor de nationale ploeg te staan. “Het zijn twee uitersten”, grinnikt Groot. “Helle is een pittige tante. Zegt waar het op staat. Ik denk dat dat wel goed wordt opgenomen in de groep”. Groener stond bekend om zijn rustige overkomen en coachstijl.

‘Iets nieuws’
In eerste instantie zou Groener doorgaan tot 1 januari 2017. Een week later besluit het NHV Thomsen per direct door te schuiven. Het contract met Groener is afgekocht. “Als Henk niet wil verlengen, dan heeft het niet zoveel zin om een EK te gaan spelen. Als hij denkt ‘dit is mijn laatste kunstje’. Wij zijn super gebrand en willen de stijgende lijn doorzetten. Dan kunnen we net zo goed toewerken naar iets nieuws”.

Deze week zijn de Oranjedames voor het eerst samen sinds de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Nederland speelt drie oefenwedstrijden op het Holland Handball Tournament. Groot en Broch grijpen de interlandweek aan om rust te pakken.

Advertentie