Kielce wint Champions League na geweldige comeback

KS Vive Tauron Kielce mag zich het aankomende seizoen de beste ploeg van Europa noemen. De kampioen van Polen bekroonde een geweldige comeback en won uiteindelijk na strafworpen van het Hongaarse Veszprém.

Openingsfase voor Veszprém
In de uitverkochte LANXESS Arena in Keulen (19.500 toeschouwers) was de openingsfase duidelijk voor de Hongaren. Mede dankzij een bikkelharde verdediging pakte Veszprém al gauw een vier punten voorsprong (4-8) en gaf die niet meer uit handen. Kielce kwam moeizaam tot scoren en halverwege de eerste helft nam coach Dujshebaev een time-out. Hij was woedend over het spel van zijn ploeg en probeerde met wilde handgebaren en luide woorden zijn ploeg wakker te krijgen. Dit hielp enigszins, maar de achterstand van vier werd tot aan de rust niet meer verkleind: 13-17.

Geweldige comeback

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Veszprém liep zelfs uit naar 19-27 voorsprong met nog ruim een kwartier spelen. Kielce leek 10 minuten voor tijd volledig kansloos. De Polen keken toen nog tegen een 20-28 achterstand aan, maar knokte zich op magistrale wijze terug in de wedstrijd. Het kreeg geen enkel doelpunt meer tegen en kwam punt voor punt dichterbij. In de slotseconde bekronen de Polen de geweldige inhaalrace en gooien de gelijkmaker tegen de touwen: 28-28!

Verlenging en penalty’s moeten uitkomst bieden
In de daaropvolgende verlenging zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd. De zenuwslopende wedstrijd gaat gelijk op en geen van beide ploegen kan afstand nemen. In de tweede verlenging is het nu de beurt aan de Hongaren om in de slotseconde de gelijkmaker te scoren: 35-35 en dus moeten penalty’s uitkomst bieden. Nadat beide ploegen al één keer gemist hebben en Kielce’s keeper Smzal een penalty van Terzic stopt kan Spaanse cirkelloper Aguinagalde de beslissende goal maken. Hij faalt niet en zo wint Kielce voor het eerst in haar geschiedenis de Champions League.

Het is de tweede keer dit jaar dat de Champions League-finale na strafworpen wordt beslist. Ook bij de vrouwen trokken de Hongaren aan het kortste eind. Het Györ van Oranje-internationals Nycke Groot en Yvette Broch verloor toen van het Roemeense Bucuresti.