Skip to main content

Zijn de Noren eindelijk te raken? Dat komt richting het OKT uit

By 19 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Een overwinning vanavond op Noorwegen houdt voor de Oranjemannen de hoop op deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) springlevend. Het EK-duel begint om 18:00. 

Advertentie

De aanstaande opponenten staan beiden op nul punten in hoofdgroep 2. Waar Nederland eergisteren van Denemarken verloor (39-27), ging Noorwegen in Hamburg onderuit tegen Portugal.

De nummer vijf van het vorige EK morste in Duitsland al eens eerder. In de groepsfase hield de Faeroer Eilanden Sander Sagosen en co op 26-26. 

In de Golden League
Twee weken geleden oefenden Noorwegen en Nederland nog vlak voor het EK tegen elkaar. In de Golden League werd het na 20-18 halverwege 38-25 voor de Scandinaviërs. Bij 35-35 stond het in Kopenhagen nog gelijk.

Nederland lijkt steeds dichterbij resultaat tegen Noorwegen te komen. Op het WK van vorig jaar werd het 26-27. De Noren, die door de zesde plaats op het laatste wereldkampioenschap al zeker zijn van het OKT, lijken door de Nederlanders te raken.

Advertentie

Naar Parijs
Als Oranje kans wil houden op het OKT, na het EK worden nog eens twee extra Europese landen naar het kwalificatietoernooi voor Parijs gestuurd, is eindelijk winst op Noorwegen zeer welkom. In de hoofdfase zijn Kroatië, Oostenrijk, IJsland en groepsgenoten Slovenië en Portugal de concurrenten van Oranje om het gedroomde startbewijs.

Staffan Olsson moet het vanavond doen zonder zwaar geblesseerden Samir Benghanem en Thomas Houtepen. Tegen Denemarken draaide Jorn Smits de warming-up in Hamburg mee en zo lijkt hij na griep klaar voor zijn entree op het EK. De ingevlogen Martijn Kleijkers scoorde woensdagavond tijdens zijn debuut meteen tegen de wereldkampioen.

Vanaf 17:50
Ziggo Sport zendt Noorwegen – Nederland vanavond uit. Schakel om 17:50 in op de sportzender. Daarna speelt Oranje in de hoofdfase van het EK nog tegen Slovenië en Portugal.

Lees ook: Nummer één Ten Velde kijkt nauwelijks naar topscorerslijst: “Voor het eerst is het OKT binnen handbereik”

Foto: FotoReza

Advertentie