Skip to main content

Bestaat er over 20 jaar nog herenhandbal in Nederland?

Aankomend weekend staat in Sittard de Final 4 van de BENE-League op het programma. De afsluiting van een tweede seizoen grensoverschrijdend competitiehandbal tussen Nederland en België. Volgend seizoen wordt de BENE League opnieuw verder uitgebreid. In plaats van acht ploegen zullen er na de zomer 12 teams deelnemen waardoor het spelen van een volledige competitie mogelijk wordt.

Advertentie

Al langere tijd aanschouw ik de opkomst van deze BENE-League en daarbij vallen mij een aantal dingen op. Een van die dingen is dat de BENE-League al vanaf dag één aan ons wordt verkocht als de kers op de taart. Dat zette mij aan het denken…

“Als ik zeg dat er nog maar bij een kwart van de handbalverenigingen herenjeugd actief is denk ik dat ik nog redelijk optimistisch ben”.

Over het algemeen kan het samenvoegen van competities binnen de sport namelijk niet bepaald worden gezien als indicatie van succes. Samenwerken of samenvoegen gebeurt over het algemeen, en zeker binnen het handbal, niet omdat we het zo leuk vinden. Het is een noodzakelijk kwaad om het hoofd boven water te houden. Zeker voor het herenhandbal is deze regel onverminderd van kracht. Als ik zeg dat er nog maar bij een kwart van de handbalverenigingen herenjeugd actief is denk ik dat ik nog redelijk optimistisch ben.

Een aantal jaar geleden zagen we al hoe er ‘regio-overschrijdende’ jeugddivisies ontstonden. Een opzet die verdacht veel lijkt op de opzet van BENE-League. Op regionaal niveau kon er simpelweg geen competitie van betekenis meer worden georganiseerd. Om een wedstrijd op niveau te kunnen spelen moet je anno 2016 nou eenmaal verder rijden dan 25 jaar geleden toen het NHV nog een grote sportbond was.

Advertentie

En precies op dat vlak gaan we al jaren de mist in. Iedereen heeft het alleen maar over talentontwikkeling, topsport, handbalacademies, handbalscholen en ‘Bene Leagues’. Dit terwijl we ons wellicht beter zorgen hadden kunnen maken over wie er dan precies gebruik gaat maken van al deze faciliteiten.

“Luc Steins kan in de eerste plaats goed handballen omdat hij ooit op handbal is gegaan”

Talentontwikkeling en het bouwen aan een topsportklimaat gebeurt niet alleen in de top en is ook niet alleen een kwestie van veel trainen en tegen sterke tegenstanders spelen. Talentontwikkeling is ook gewoon een kansspel. Luc Steins kan in de eerste plaats goed handballen omdat hij ooit op handbal is gegaan. Hoe meer handballers er in Nederland zijn, hoe meer talent daar in potentie uit zou kunnen voortvloeien. Een kwalitatief tekort in de ‘top’ ligt zodoende al snel in het verlengde van een kwantitatief tekort aan de ‘onderkant’. Simpeler dan dat is het niet. Een vraag die ik mijzelf geregeld stel is of een concept als de BENE League een oplossing biedt voor dit grote probleem?

”De BENE-League is een product van de armoede binnen het Nederlandse herenhandbal”

In mijn optiek biedt de BENE-League deze oplossing niet. Het is symptoombestrijding, uitstel van executie en zeker geen oplossing op de langere termijn. De BENE League is in dat opzicht een product van de armoede binnen het Nederlandse herenhandbal. De echte problemen worden nog altijd niet benoemd, laat staan opgelost. ‘Hebben we over 20 jaar überhaupt nog herenhandbal in Nederland?’

Als we aan die vraag net zoveel aandacht gaan besteden als aan de opzet van handbalscholen, handbalacademies en ‘BENE-Leagues’ kan het wellicht nog best wel wat worden…

Foto: FotoReza, Handbalfoto.nl
Columnist: Thijs



Advertentie