Skip to main content

Column: Bekerdispensatie topclubs gemiste kans

By 5 september 2016september 17th, 2016Column

Vandaag maakte het NHV de bekerloting bekend. Het knock-outtoernooi waar iedere handbalvereniging in Nederland vanaf de hoofdklasse aan mee kan doen. Het bekertoernooi staat garant voor historische wedstrijden met veel verrassingen. De topclubs stromen pas bij de laatste acht in. Een gemiste kans.

Advertentie

Vorig seizoen wist het herenteam van Tonegido/Kleine Sluis (hoofdklasse) door te dringen tot de kwartfinale. Bij de dames waren het Gemini (tweede divisie) en Foreholte (eerste divisie) die hoge ogen gooiden. Bij veel verenigingen is deelname aan de beker een leuk extraatje waar met de hele club naar uit wordt gekeken. Speel je normaal in de hoofdklasse, komt er zomaar een team uit de eerste divisie op bezoek. Voor de achtste finale tussen Tonegido/Kleine Sluis en Tachos waren zelfs extra tribunes bijgebouwd. Er zaten meer mensen in de zaal dan bij een gemiddelde BENE-League wedstrijd. Reclame voor het handbal!

“Manchester United moet op dinsdagavond een paar uur met de bus om het op te nemen tegen een club uit de derde divisie”

Toch laat het NHV de beste ploegen van Nederland ook dit seizoen pas twee rondes voor de finale instromen. OCI-Lions, KRAS/Volendam, Targos Bevo Hc en FIQAS/Aalsmeer mogen alle ritjes door de provincie overslaan en stromen pas in de tweede kwartfinaleronde in. Dit terwijl de topclubs met een dergelijke tournee bijzonder veel reclame kunnen maken voor de club en handbalsport. Kijk eens naar de Engelse FA Cup. Daar moet Manchester United op een dinsdagavond een paar uur met de bus reizen, om het op te nemen tegen een club uit de derde divisie. Niemand die daarover zeurt. Sterker nog, het is één groot feest!

Dergelijke wedstrijden zorgen vaak voor verrassingen en verhalen die het handbal speciaal maken. Schrijfkost voor het nieuwe Handbal Inside Magazine. Voor de kleine clubs is het de wedstrijd van het jaar. Soms zelfs van de eeuw. Wedstrijden waar in de kantine nog jaren over na wordt gepraat. Het geeft klassehandbal nog meer bestaansrecht.

Advertentie

Handbalpromotie in de regio
Voor de grote clubs kan het spelen tegen de kleine provinciegenoot ook voordelen hebben. Het is voor topploegen een goede mogelijkheid zichzelf te laten zien in de omgeving. Ze bereiken een hoop potentiële fans en kunnen hun club op een eenvoudige manier promoten in de regio. Met nog vollere tribunes tijdens topwedstrijden als gevolg.

“Zorg dat de BENE League- en eredivisie-teams tot een bepaalde ronde alleen tegen clubs uit de eigen provincie kunnen loten”

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan een dergelijke opzet. De grote clubs in Nederland spelen met de BENE-League en de Nederlandse nacompetitie al een flink aantal wedstrijden. Ook deze ploegen bestaan meestal niet uit full-profs en zelfs voor een club als Volendam is het lastig om op een dinsdagavond naar Noord-Brabant te moeten reizen voor een bekerwedstrijd tegen een hoofdklasser.

Toch zijn hier genoeg oplossingen voor te vinden. Zorg dat de BENE League- en eredivisie-teams tot een bepaalde ronde alleen tegen clubs uit de eigen provincie kunnen loten. Dit sluit zelfs naadloos aan bij het argument dat het voor grote clubs een goede mogelijkheid is zichzelf te laten zien in de regio. Laat de topclub lekker op bezoek gaan in de knusse hal van de kleine buur. Kan de oma van de ster op de rechteropbouwpositie het handbalfeest in het dorp ook meemaken.

Waarde beker
Welke waarde heeft het winnen van de NHV-beker eigenlijk als je twee rondes voor de finale pas instroomt? Ik kan mij niet voorstellen dat één van de BENE-League clubs dit als serieuze prijs ziet. En geef ze eens ongelijk. De waarde van de prijs wordt weggenomen door de bond die het organiseert. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Maak er een handbalfeest van. Een handbalfeest waar iedereen van begin tot eind is uitgenodigd!

Handbal Inside Magazine
In oktober komt de eerste editie van Handbal Inside Magazine uit! Wil jij het enige echte handbalmagazine van Nederland op de deurmat ontvangen? Wordt dan snel abonnee! 

Door: Thijs
Foto: Patrick HogervorstAdvertentie