Skip to main content

Halve finalisten bekend – Kroatië en Noorwegen zorgen voor sensatie

By 27 januari 2016Geen categorie

De vier halve finalisten op het EK in Polen zijn bekend. Na een zinderend spannende handbalavond plaatsten Duitsland, Noorwegen, Spanje en Kroatië zich voor de halve finales. Favorieten Denemarken, Frankrijk en thuisland Polen zijn uitgeschakeld.

Advertentie

Noorwegen
Noorwegen geldt als dé sensatie van het EK, maar nadat de Noren gelijkspeelden tegen Macedonië leek plaatsing voor de halve finale ver weg. De Noren moesten in hun laatste duel winnen van topfavoriet Frankrijk om de Fransen achter zich te houden. Tot ieders verbazing lukte dit. Bij rust stonden de Noren met 11-12 voor en dit hielden ze vol tot het einde: 24-29. Grote uitblinker aan Noorse kant was rechteropbouwer Kent Robin Tonnesen met zes doelpunten. Voor Frankrijk zijn de druiven zuur, de regerend Olympisch, Wereld- en Europees kampioen kon zijn favorietenrol niet waarmaken en doet zelfs niet meer mee om een medaille.

Duitsland
De tweede verrassing van de dag kwam op naam van Duitsland. De Duitsers moesten in hun ‘finale’ aantreden tegen Denemarken. De Denen hadden zichtbaar last van de wedstrijd van nog geen 20 uur geleden tegen Zweden. De Duitsers, die twee dagen rust hadden, konden de wedstrijd in het laatste kwartier omdraaien en wonnen met 25-23. Topscoorder bij Duitsland was Steffen Fäth met zes doelpunten. De Deense superster Mikkel Hansen maakte er zeven.

DuitslandDenemarken

Kroatië
De grootste sensatie van de dag was voor Kroatië. De Kroaten, die alleen bij een grote overwinning nog kans maakten op een halve finale plek, moesten aantreden tegen het thuisland Polen. De Polen, gesteund door 15.000 uitzinnige fans, hadden een complete offday. Polen had geen antwoord op de agressieve 5-1 dekking van Kroatië, die daar dankbaar van profiteerden in de tegenaanval. De Kroaten denderden maar door, kregen het hele stadion stil en wonnen met 14 (!) verschil: 23-37.

Spanje
De laatste halve finalist is Spanje. De Spanjaarden hadden op papier de makkelijkste opgave: het moest winnen van Rusland om zich als groepswinnaar te plaatsen. Dit was echter niet zo eenvoudig als gedacht. De Russen boden veel tegenstand en stonden met rust zelfs voor: 11-12. In de tweede helft konden de Spanjaarden de wedstrijd nog naar zich toe trekken en onder leiding van hoekspeler Rivera (14 doelpunten) won de ploeg uiteindelijk met 25-23.

De halve finales worden vrijdag gespeeld en zien er als volgt uit:

29-01-2016:

18.30 uur: Noorwegen – Duitsland
21.00 uur: Spanje – Kroatië

Foto’s: EHF

Actieszonderrand

Advertentie

Join the discussion One Comment