Skip to main content

Handbalsters Quintus spelen Europacup in Turkije

By 18 februari 2016Geen categorie

PETER LOTMAN – Kwintsheul – De handbalsters van Virto/Quintus spelen komend weekeinde de beide Europa Cup wedstrijden tegen Kastamonu B.Genclik SK in Turkije. Extra zwaar, maar voor keepster Marieke van der Wal geen reden te twijfelen aan de goede afloop. ,,De halve finale is haalbaar.”

Advertentie

Alles heeft Marieke van der Wal op handbalgebied al meegemaakt. Bij topclubs in het buitenland, met Oranje en met haar huidige vereniging Virto/Quintus. Maar denk niet dat de ervaren keepster de Europa Cupduels met het Turkse Kastamonu als een makkie beschouwt. Erg nerveus is ze niet meer voor grote wedstrijden, maar de gezonde spanning en de wil om te winnen zijn nog steeds volop aanwezig.

Van der Wal: ,,Het is natuurlijk een nadeel dat we geen thuiswedstrijd hebben. Ook niet leuk voor de supporters, maar financieel gezien scheelt het zo ontzettend veel. Het Turkse publiek kan vreselijk tekeer gaan, dus dat missen wij wel. Maar het kan ook in ons voordeel werken. Zij staan onder enorme druk. Ik zie kansen om de halve finale te halen. Het zal zwaar worden, maar zeker niet onhaalbaar.”

Er wordt in het kamp van Quintus zelfs al voorzichtig gesproken over een mogelijke finale. De altijd optimistische en fanatieke coach Alex Curescu heeft het zelfs over drie finales. Ook voor de landstitel en de nationale beker is de Heulse club namelijk nog volop in de race.

Advertentie

Van der Wal lachend: ,,Het zou kunnen, maar laten we niet te hard van stapel lopen. Eerst maar eens kijken hoe het in Turkije afloopt. Het wordt om te beginnen een inspannende reis er naar toe. We vertrekken vrijdagmorgen om vier uur vanaf Schiphol en komen via een tussenstop in München dan aan in Ankara waar vandaan we nog drie uur met de bus naar Kastamonu moeten rijden. ’s Avonds om zes uur zijn we er pas. Zaterdag en zondag spelen we de wedstrijden.”

Er is niet veel bekend over de Turkse opponent. Van der Wal, die in december nog furore maakte met Oranje tijdens het WK in Denemarken: ,,We hebben een filmpje van You Tube geplukt en daar dacht ik wel speelsters van te herkennen. We hebben met Nederland twee jaar geleden tegen Turkije gespeeld voor de EK-kwalificatie. Ze beschikken over Oost-Europese internationals en staan tweede in de eredivisie. Het zijn professionele handbalsters.”

De inmiddels 36-jarige doelvrouwe wil dolgraag de Europa Cup winnen. Daarover bestaat geen misverstand. Maar daarnaast heeft ze nog twee hartenwensen. ,,Ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest. Wel in Spanje. Dus dat zou ik graag willen. En met het Nederlands team naar de Olympische Spelen is een andere droom. Ook dat moet kunnen en dat zou het plaatje compleet maken.”

Maar eerst staat er voor de 190-voudig international dus nog een Turks avontuur op het programma. Vier ijzers in het vuur: Europa Cup, landstitel, nationale beker en Olympische Spelen. Van der Wal peinzend: ,,Ik zou niet kunnen kiezen, maar het kan een mooi jaar worden.”

AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT
Foto: WOS

Advertentie

Join the discussion 48 Comments