Jong Oranje houdt zicht op top-10 na winst op Zweden

By 3 augustus 2016Geen categorie

Jong Oranje heeft zich vanavond goed weten te herpakken op het EK in Denemarken. Na het verlies van gister tegen Hongarije werd vandaag wel gewonnen van Zweden: 23 – 27. Door overwinning mag Nederland gaan spelen om de plaatsen 9 t/m 12 en blijft de doelstelling om bij de beste 10 te eindigen haalbaar.

In de beginfase staat vooral de dekking van Nederland goed. Oranje hoeft in de eerste twaalf minuten slechts één tegendoelpunt te verwerken. Het staat dan inmiddels al 1 – 5. Halverwege de eerste helft is deze voorsprong opgelopen naar 2 – 8.

De Zweden herpakken zich vervolgens en komen terug tot 7 – 10. Een inhaalrace lijkt aanstaande, vooral omdat Nederland in deze fase moeilijk tot scoren komt. Vanaf de drieëntwintigste minuut verandert dit weer en loopt Oranje opnieuw uit. Met de rust staat het: 9 – 16.

Tweede helft
In de tweede helft blijft het spelbeeld ongewijzigd. Nederland is de bovenliggende partij en Zweden moet alles uit de kast halen om enigszins in het spoor te blijven. Zo wordt met enige regelmaat de keeper gewisseld voor een extra veldspeler, maar zonder succes. Halverwege de tweede helft leidt Nederland met 15 – 22.

In de slotfase laat Nederland de touwtjes steeds meer vieren en komen de Zweden terug tot 3 doelpunten. Het staat dan 19 – 22 met nog zes minuten op de klok. Rik Elissen en Kay Smits krijgen mandekking, wat voor de nodige hectiek zorgt in het aanvalsspel. Desalniettemin wordt Nederland niet in verlegenheid gebracht en wint het uiteindelijk met 23 – 27.

Bij Nederland werd Kay Smits verkozen tot man van de wedstrijd.