Skip to main content

Limburgs gelal en Mokum’s schmink

Vooraf werd er gevreesd: de ontblote Bevo Tifosi nodigden de Aristos Ultras uit Amsterdam uit voor het laatste finaleduel. Over en weer werd er wat met modder gegooid tussen beide Limburgse finalisten. Decibelmeters en een vlagverbod. Onzin. Zondagmiddag waren er geen verliezers te vinden op de tribune.

Advertentie

De Aristos Ultras. Een boeiend clubje uit Amsterdam. Berucht op Facebook, feest in eigen hal. Komend seizoen opnieuw te bewonderen in de vaderlandse Eredivisie. In de ochtend meldden ze zich in Noord-Limburg, om samen met het geel/blauw van de Bevo Tifosi te smelten. De supportersclub uit Panningen is in de beslissende fase van de competitie in het leven geroepen om het eerste team een zet in de rug te geven. Gele en blauwe rook gaven het startsignaal voor de finaledag.

“We zijn als helden ontvangen door echt alle supporters van Bevo”

Wat volgt zijn stiekem Turkse taferelen. Fakkels, liederen en het nodige bier. De formatie van Vlijm wordt uitgezwaaid. Waar de Bevo Tifosi het houden bij het wel of niet dragen van een shirt, gaan de Ultras met Mokum’s schmink net even wat verder. Gepokt en gemazeld in het vak van handbalhooligan: uniek in z’n soort, sfeer verhogend en knettergek. Maar: goed knettergek. Soms tegen het randje, maar zondagmiddag zorgde het voor een waanzinnige sfeer in de hal.

Hossend in jokerpak op NOS
“Het was een fantastische dag, een ongekend spektakel”, vertelt Ultra Quincy Chicharito ’the morning after’. Binnen de lijnen een keeper met geweldige reflexen, gistermiddag op de NOS te spotten in z’n paarse jokerpak. Hossend door de menigte. “Vooraf dacht ik dat dit gewoon vet zou worden, maar ik wist niet dat het echt zo groots zou worden. We zijn als helden ontvangen door echt alle supporters van Bevo, de spelers en mensen van Lions die het ook vet vonden dat wij als Amsterdammers waren gekomen!”.

Advertentie

Waar OCI-Lions er met het landskampioenschap vandoor ging, bleef de gele haag zestig minuten lang onverminderd feesten. De een noemt het voetbalpubliek, dat misstaat in de nette Nederlandse sporthallen. De ander geniet ervan. Wat buiten kijf staat is dat het gistermiddag een waanzinnig handbalfeest was in Geleen. Terwijl de supporters van de Lions een voorschot namen op de titel, gaat er nog eens een Ultra in Limburgse dienst op de nek door de zaal.

Ongepast of heerlijk feest?
“We waren eerder vertrokken dan de spelersbus, om onze helden groots te onthalen in Sittard”, laat Bevo Tifosi Myron Smits weten. “Met ik denk 250 Bevo-supporters was de ontvangst groots voor heren 1. Het was zo vet dat de Ultras ons gisteren zijn komen versterken. We hadden onze songs van tevoren al naar hun gestuurd en in de bus hebben we nog geoefend. De jongens hebben het hele publiek, samen met ons, opgezweept. Het was een geweldige dag”.

“We hadden onze songs van tevoren al naar hun gestuurd”

De discussie zal blijven leven: ongepast of een heerlijk feest. Moeten we eraan wennen? Gistermiddag waren er weinig verliezers te vinden in de zaal. Sport verbroederd. Zelfs ongeschoren Panningers en lipgestifte Amsterdammers. En dat lekker een uur lang op televisie. NPO1. Uitstekende reclame voor de handbalsport!

Door: Stijn Steenhuis
Foto: FotoReza

Advertentie

Join the discussion 43 Comments