Skip to main content

Nieuw hoofdstuk in bekersprookje Ferwerda

By 15 februari 2016Geen categorie

Rustig op de bank, via de groepswhatsapp. Lekker klassiek. Daar was Ferry Ferwerda toen hij hoorde dat hij met zijn ploeg Cometas tijdens de bekerloting gekoppeld werd aan eredivisionist Hurry-Up. De club waar de Fries vijf jaar eerder geschiedenis schreef door het landelijke bekertoernooi te winnen. Morgenavond neemt de opbouwer namens de tweede divisionist uit Leeuwarden het op tegen de ploeg uit Zwartemeer.

Advertentie

“Ik was heel blij met de loting”, vertelt Ferwerda over de sensationele achtste finale voor de Friese club. “Ze waren de allersterkste ploeg in de Eredivisie. Het is voor het Friese handbal mooi dat zo’n wedstrijd gespeeld gaat worden. De hal zal mooi vol zitten”. Cometas promoveerde het afgelopen seizoen naar de tweede divisie. Daar doet het team van Marcel de Vries het zeer verdienstelijk met een vijfde plaats. In de regiofinale van het Noorden werd hoofdklasser Unitas uit Rolde verslagen.

“Ik was heel blij met de loting”

Voor de 29-jarige Ferry Ferwerda is het grote duel tegen Hurry-Up extra bijzonder. De slimme schutter won de nationale beker in 2011 met de Zwartemeers, door E&O in Almere te verslaan. “Dat was super gaaf. Toch het hoogtepunt in m’n handbalcarriere”, concludeert hij simpel. “Ik heb veel geleerd van dat toernooi. In de gewonnen halve finale tegen Lions heb ik nog veel minuten gepakt. In de finale helaas niet, maar je bent toch onderdeel van het team”. De gouden medaille heeft een mooi plekje gekregen in de slaapkamer.

Harsloos Hurry-Up
In 2015 krijgt het bekersprookje van Ferwerda, die tevens een verleden heeft bij E&O, een nieuw hoofdstuk. “Ik kreeg meteen van Joop Fiege een berichtje”, zegt de ECO-coach met een lach. “Hij hoopte toch wel dat we met hars speelden bij Cometas. Anders kwamen ze niet, haha. Een aantal jongens van vijf jaar geleden spelen er nu nog steeds, dus dat is wel een leuk weerzien”. Mede door blessures en werk keerde Ferwerda na z’n topsportavontuur in Drenthe de handbalwereld even de rug toe. Doordeweeks is de Fries ECO-coach in het Topsportscentrum in Heerenveen. Daar leert hij sporters om te gaan met aspecten binnen de sport zoals het omgaan met teleurstellingen, focus en doelstellingen.

Advertentie

“Hij hoopte dat we met hars speelden bij Cometas. Anders kwamen ze niet”

“Wij zijn woensdag de absolute underdog”, is de ‘Comeet’ zeker. “Voor ons is het al mooi dat we zo’n wedstrijd mogen spelen. Ik hoop dat we lang mee kunnen komen. En dan is het kijken, de bal is rond en je kunt hem met twee handen vangen”, is Ferwerda Cruijffiaans. “We hebben een klein voordeel dat we zonder hars spelen, daar zitten zij niet op te wachten”. Op de vrije trainingsavond mogen Cibulskis en consorten afreizen naar Friesland voor een heet bekeravondje bij Cometas. Het middenstuk van Ferry Ferwerda’s nieuwe bekersprookje begint om 20:00 en kent misschien wel een goed eind.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: links privé, rechts Cometas

Advertentie