Skip to main content

Realisme bij Johansson: “Zijn beperkt door alle afwezigen”

By 29 september 2022oktober 3rd, 2022Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Natuurlijk hoopt hij op een medaille, maar bondscoach van de Oranjedames Per Johansson weet ook dat door alle afwezigen het EK een hele kluif gaat worden.

Advertentie

Geen Lois Abbingh, Tess Wester en Larissa Nusser. Ook aanvoerder Danick Snelder is te geblesseerd mee te gaan naar Noord-Macedonië. Tevens heeft Johansson sinds afgelopen weekend zorgen om de duim van Dione Housheer. De rechteropbouwer doet deze week niet mee aan de Golden League.

“De droom is een medaille. Daar moet de groep ook in geloven. Maar we zijn beperkt door alle afwezigen”, is de Zweedse oefenmeester van Oranje realistisch.

Kansen voor anderen
Dan dateert de laatste prijs van het Nederlands team ook al uit 2019. Toen werd op het WK in Kumamoto goud gehaald. Na de wereldtitel is Oranje droog komen te staan. Johansson: “Ver komen op een eindtoernooi is ook niet niks. Landen als Noorwegen, Frankrijk en ook Denemarken zijn moeilijk te verslaan.”

Advertentie

Zichtbaar baalt Johansson van pechgevallen rond de nationale ploeg. “Maar ik wil me vooral bezighouden met de meiden die er zijn”, wil hij kwijt. “De afwezigheid van sommige speelsters biedt kansen voor anderen. Die mogen zich laten zien. Te beginnen deze week tegen Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. Een talent als Kim Molenaar moet er bijvoorbeeld al eerder staan.”

Koppeltje Dulfer-Smits
“We moeten met deze groep een manier van spelen vinden die bij ons past. Binnen deze samenstelling zijn er weinig vastigheden. Meiden die elkaar na jaren samenspelen blind vinden”, gaat Johansson verder. “Ik werk graag met het koppeltje Kelly Dulfer-Inger Smits. Zij spelen al heel lang samen en komen nu met Bietigheim uit in de Champions League. Ook lijkt Estavana (Polman, red.) veel verder dan voor de zomer. Haar ervaring moeten we benutten.”

Na de eerste speelronde van de Golden League denkt Johansson een stuk wijzer te zijn. Begin november komt Nederland in de poulefase Frankrijk, het thuisland Noord-Macedonië en Roemenië tegen. “Als we de slag om de medailles missen is het alsnog belangrijk op het EK hoog te eindigen. Dan blijven we ook in de race om Olympische kwalificatie”, besluit Johansson. “Het geloof moet sterk zijn.”

Lees ook: Johansson geeft het niet op bij Broch

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie