Smits en Smits helpen Oranje aan benauwde zege

By 4 november 2020Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Bij 10-14 bij rust leek Oranje de klos tijdens de start van de EK-kwalificatiefase. De gebroeders Jorn en Kay Smits hielpen de nationale ploeg met bevliegingen tóch langs Turkije: 27-26.

Het ritmeloze Nederland werd voor rust voor kijk gezet. Na 1-6 vluchtte bondscoach Erlingur Richardsson voor het eerst de time-out in. Zowel aanvallend als in de dekking scoorde Oranje een onvoldoende.

Twee passes voor tijdspel
Na de pauze maakte Nederland in de eerste twaalf minuten evenveel goals als in de dertig minuten ervoor: tien. Vooral broers Kay en Jorn Smits waren een plaag voor Turkije dat steeds meer achteruit ging lopen. Laatstgenoemde, maker van zes treffers, was pas na de blessure van Luc Steins aan de selectie toegevoegd.

Bij 26-23 leken de eerste twee punten al binnen. Tot fouten aan Nederlandse zijde de uiterste inhaalpoging van Turkije vorm gaf. Na 26-26 zorgde Kay Smits, met nog twee passes voor tijdspel te gaan, met zijn tiende voor de winnende treffer. Aan de overkant stopte doelman Bart Ravensbergen de laatste Turkse doelpoging.

Top-2
Door het resultaat gaat Nederland aan kop van kwalificatiegroep 5. De top-2 van de poule plaatst zich direct voor het EK in 2022.