Skip to main content

Heulse handbalploeg tot meer in staat dan de ranglijst aangeeft

By 20 oktober 2016BENE-league, Voorpagina

Het is voor de handballers van KWS/Quintus overleven in de BENE-League. We vroegen de nieuwelingen Nick de Knegt en Marc de Vreede naar hun ervaringen.
De filosoof John Dewey zei het treffend: ‘Een doel dat bereikt is, vormt het startpunt naar het volgende’.

Advertentie

Voor Nick de Knegt, die overstapte van Hellas, en opbouwer Marc de Vreede, afkomstig van Hercules, geldt die uitspraak zeker. Zij waren belangrijke schakels binnen hun team in de eredivisie en vonden de tijd rijp om de stap hogerop te wagen. Het is zwaar, maar zij hebben er nog geen moment spijt van.

Was het een grote overgang?
Nick de Knegt: ,,Niet wat betreft de opvang binnen de club en het team. Die is bijzonder positief. Ik voelde mij meteen thuis. Ik behoor niet tot de hechte vriendengroep, maar daar kwam ik ook niet voor. Op handbalgebied voel ik me één met de groep. De instelling is geweldig en de spelersgroep en staf zijn super. Quintus is een gezellige club, maar die gezelligheid komt pas zodra de wedstrijd of de training klaar is. De focus ligt op presteren.”
Marc de Vreede: ,,Ik dacht dat het zwaarder zou zijn om mee te komen met de gevestigde orde. We hebben nog geen wedstrijd gewonnen, maar het verschil was vaak niet groot en gebaseerd op details. Ondanks al het verlies blijft de stemming positief en hebben we veel lol. De trainingsopbouw is intens maar afwisselend. Ik moet nog wel mijn weg vinden in fulltime werken en daarnaast zes keer per week trainen. Dat is zwaar. ”

Wat valt op in de trainingsarbeid?
De Knegt: ,,Iedereen zet zich bij de training volledig in en probeert zo veel mogelijk te leren. Er wordt keihard getraind. De discipline is enorm. Ze trainen ook uit zichzelf met veel intensiteit. De drang om zichzelf te verbeteren, is groot.”
De Vreede: ,,Ik leer meer op snelheid spelen. Quintus moet het hebben van de snelle tegenaanval. Ook in het gewone spel ligt het tempo hoog. Verder leer ik spelen voor anderen, terwijl bij Hercules mijn teamgenoten in dienst van mij speelden.”

Advertentie

Wat is het verschil met de eredivisie?
De Knegt: ,,In alles is de BENE-League zwaarder. De harde schoten wennen wel, maar de slimmigheidjes zijn nog lastig voor mij als keeper. Ik leer er veel van, maar het is een lange weg. Het resultaat valt natuurlijk tegen. We wisten dat we onderin zouden meedraaien, maar hadden gehoopt op een paar punten. Dat zat er bij sommige wedstrijden ook in.”
De Vreede: ,,Het gaat een stuk sneller, harder en slimmer. De overgang is groot. Je speelt elke week tegen topploegen en in de eredivisie heb je ook mindere tegenstanders.”

Komen die punten nog?
De Knegt: ,,Zeker weten. Ik verwacht die punten de komende tijd nog wel en dat is goed voor ons zelfvertrouwen. Dat is vooral belangrijk voor de nacompetitie. Dit team is tot meer in staat dan dat er nu op teletekst staat.”
De Vreede: ,, De rest van de competitie kan alleen maar beter gaan. Die punten pakken we nog. We moeten ons richten op de nacompetitie en ons handhaven met de twee eredivisieclubs erbij. Wij hebben dan inmiddels zó veel ervaring opgedaan dat we het moeten kunnen redden.”

AD SPORT/PETER LOTMAN
Foto: Paul Vis, Handbalfoto.nl

Advertentie