Vijf landen geplaatst voor kwartfinale WK

By 25 januari 2021Voorpagina

Vijf landen hebben gisteren een plek bij de laatste acht van het wereldkampioenschap in Egypte veroverd. Hongarije en Spanje werken vanavond (18:00) nog een belangrijk treffen af.

Frankrijk wist tegen concurrent Portugal te overtuigen. Na 12-16 bij rust klonk bij liefst 23-32 het eindsignaal. Linkerhoekspeler Hugo Descat kwam in de tweede helft tot acht doelpunten uit tien pogingen.

Ook Noorwegen is zeker van de kwartfinale. In een zeer doelpuntrijk treffen werd IJsland met 33-35 (18-18) geklopt. Met acht treffers was ster Sander Sagosen opnieuw belangrijk voor de Noren. Onder de lat stopte Kristian Saeveras, onder contract bij SC DHfK Leipzig Handbal, na rust tien ballen (38%).

Zweden
Bij de laatste acht komt titelhouder Denemarken het thuisland tegen. Egypte moest in de slotseconde een gelijkmaker van zevenvoudig doelpuntenmaker Janc Blaz van Slovenië slikken (25-25). Het thuisland, waar Mohammad Sanad acht keer scoorde, kwam terug van 12-8. Bij 15-15 stond het al na acht minuten in de tweede helft weer gelijk.

Ook Zweden is nog altijd in de race voor de wereldtitel. Het reeds uitgeschakelde Rusland werd in Cairo kansloos gelaten: 20-34 (8-17). In balbezit was Lucas Pellas, eigendom van het Franse Montpellier, met acht uit acht moeilijk af te stoppen. Onder de Zweedse lat kroonde Andreas Palicka zich met veertien stops (50%) tot belangrijkste schakel van de Scandinaviërs.

Vanavond
Zweden komt bij de laatste acht Argentinië, Kroatië of Qatar tegen. De laatste twee plekken zijn voor Hongarije (acht punten in hoofdgroep 1) en Spanje (zeven punten). De winnaar van het onderlingen treffen van vanavond (18:00) ontloopt Frankrijk en de verliezer komt Noorwegen tegen.