Opinie: Is de terugkeer van Groot van levensbelang?

By 22 oktober 2020november 2nd, 2020Achtergrond, Artikelen, Featured, Oranje, Oranje Dames

Vraag: Wereldkampioen geworden zonder Groot, is haar terugkeer van levensbelang aanstaand EK? Journalisten aan het woord over de aangewakkerde comebackgeruchten van de middenopbouwer van Odense HC.

Advertentie

Raymond Koning, (handbal)commentator Ziggo Sport
De BV Wester/Abbingh doet goed zendelingenwerk in Odense. Nycke Groot is nog steeds de beste handbalster met een Nederlands paspoort. Goed op dreef in het door haar geliefde Denemarken en ik denk dat er ook een betere rust/werkverhouding voor haar is ontstaan. Het zou fantastisch zijn om haar weer in Oranje terug te zien. Ook goed voor Larissa Nusser, die dan samen met haar grote voorbeeld in Oranje kan spelen. Groot is belangrijk voor het team, een echte aanvalsleider en ook een uitstekende organisator in de verdediging.

Ik vind het EK een zwaarder toernooi dan een WK: je hebt er geen zwakke broeders meer bij. Vrijwel allemaal toplanden. En zeg nu zelf, nog één keer een goed EK en daarna nog een keer shinen op de Olympische Spelen, dat is toch een schitterend afscheid van Oranje? Ik kijk er enorm naar uit.

Richard van der Made, (handbal)verslaggever NOS Studio Sport
Nee. Natuurlijk hoort Nycke nog altijd bij de beste handbalsters van Europa. Ik ben een groot fan van haar, maar bondscoach Mayonnade kijkt ook nadrukkelijk naar de lange termijn. Ook al ontbreken de spelverdeelsters Delaila Amega en Estavana Polman op het EK. Dat is best opvallend, maar ook dapper en goed. Hij wil Larissa Nusser, ook middenopbouw, veel vertrouwen gaan geven. Ook zij wordt namelijk een absolute topspeelster.

Advertentie

Het Nederlands team zit in een overgangsfase en heeft rust gecreëerd, omdat we zeker zijn van het EK, de Olympische Spelen en het WK van 2021. Nusser, Bo van Wetering, Dione Housheer, Merel Freriks zullen steeds meer speeltijd krijgen. Nycke heeft zelf bedankt en stelt zich nu zelf weer beschikbaar. Maar ik verwacht niet, om meerdere redenen, dat ze meegaat naar het EK. Hoe vreemd het ook klinkt voor iemand met de status van Groot, je moet haar plek op deze lange lijst misschien wel zien als een topspeelster die Mayonnade graag achter de hand wil houden.   

Stijn Steenhuis, redactielid Handbal Inside en podcasthost Spielmacher
Als Groot oren heeft naar het spelen van het EK in Trondheim, is ze in mijn ogen zonder twijfel basisplaatsmateriaal. Zeker passend is Groot van buitencategorie. Zolang de middenopbouwspeelster nog actief is als speelster en voor onbepaalde tijd wilt terugkeren in Oranje moet het stoplicht op groen staan. Ik zie haar graag samen met belofte en positiegenoot Larissa Nusser de nationale ploeg tegen landen als Rusland, Frankrijk en Noorwegen laten swingen.

Een jaar geleden heeft Oranje in Japan laten zien een karakterrijk groepje te zijn. Ik denk wanneer Groot past anderen het gemis van de geblesseerden Delaila Amega en Estavana Polman op kunnen opvangen. Bijvoorbeeld Inger Smits en Kelly Dulfer die bij Borussia Dortmund, ook in de Champions League, veel verantwoordelijkheid nemen.

Advertentie