Ambitieuze Gielen wil bondscoach worden

1

Freek Gielen speelt morgenavond als twintiger zijn laatste wedstrijd als actieve handballer. De gedreven tacticus van Oosting/E&O heeft grootse dromen als hoofdtrainer. 

Advertentie

Als speler droeg Gielen een hoop verschillende clubkleuren. Na een intensieve periode bij BEVO, waar hij samen speelde met spelers als Merijn Haenen en Pim Augustinus, volgden periodes bij Swift Arnhem en Achilles Apeldoorn. In Noord-Limburg zette de 29-jarige hoekspeler zijn eerste stappen als trainer/coach.

Mooie toekomst 
“Lambert van Berlo, een beetje de mentor in Panningen, vroeg mij of ik wilde assisteren bij de toenmalige A-jeugd”, herinnert Gielen zich. “Ik nam steeds meer trainingen over en ook als coach kwam ik meer en meer op de voorgrond. Lambert vertelde me dat er misschien wel een mooie toekomst als hoofdtrainer voor me in zat.”

“Ik hoop van hem op tactisch gebied een hoop te leren”

Na twee jaar in het groen/wit van E&O, waarbij de eredivisionist nét naast een ticket voor de BENE-League greep, speelt Gielen morgen zijn laatste wedstrijd. “Volgend jaar ga ik het tweede team van E&O onder handen nemen”, is de Limburger enthousiast. De Emmer opleidingsploeg komt uit in de tweede divisie. “Inclusief training geven en coachen. Verder ga ik meedraaien met Joop Fiege als assistent van het eerste team. Ik hoop van hem op tactisch gebied een hoop te leren.”

Harrie Weerman
Onlangs haalde Gielen, samen met Rick Louw en Ricardo Clarijs, zijn HT4-diploma. Gielen: “Verder volg ik heel veel cursussen. Looptrainingen, mentaliteitstrainingen, dat soort dingen. Ik probeer alles om mezelf zo compleet mogelijk te maken als trainer/coach, zodat ik de spelers optimaal kan begeleiden.”

“Ik vind het tactische en psychologische spelletje heel mooi”

Lang twijfelde de spelmaker over zijn eigen speelcarrière. “Harrie Weerman (examinator van Gielen, red.) tipte me te stoppen en te focussen op het trainersvak. ‘Nu sta je in de picture’, vertelde hij me”, vervolgt Gielen. “Ik merkte zelf ook dat ik langzaam als coach meer plezier uit de wedstrijden haalde dan als speler. Ik vind het tactische en psychologische spelletje, zeker ten opzichte van de tegenstander, heel mooi.”

Flow
Als trainer heeft Gielen grootse dromen. “Ik wil bondscoach worden”, steekt hij niet onder stoelen of banken. “Met als tussengelegen doelen een vaste waarde worden in de eredivisie of BENE-League. Het geeft me een goed gevoel om een team in een bepaalde flow te krijgen. En ik mag gewoon graag bezig zijn met mensen.”

Foto: Jaap van der Pijl

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER