Column: Stap voorwaarts door virale vlieger

0

Van Berendsen op Baijens. Een waanzinnige vlieger. Flink wat airmiles. Hiekka Hauskaa onttroonde de specialisten van Camelot op het zand. Beach Handball in Nederland heeft een stapje voorwaarts gezet.  

Advertentie

De doelman van Camelot, met zijn neus in het zand, schreeuwde het uit. De sluitpost raakte de beslissende eenpunter van international Dani Baijens aan. Het vingertopje bleek niet genoeg. In zijn ooghoeken zag hij de spelers van Hiekka Hauskaa het veld opstuiven. Hossen. Gedaan. Uitgemaakte zaak.

“Jarenlang deelden de geslepen studenten uit Tilburg op het zand de lakens uit”

De overwinning van het sterrenensemble wordt betiteld als een doorbaak. De hegemonie van Camelot is doorbroken. Jarenlang deelden de geslepen studenten uit Tilburg op het zand de lakens uit. In binnen én buitenland. Wellicht deed een heerlijke pirouette van een van de ‘beachbroers’ Robben de spelers van Hiekka Hauskaa besluiten hun zomerstop nog even uit te stellen.

Virale vlieger
De stap van zaal naar zand. Het blijft een veel besproken overgang. De virale vlieger van Thies Berendsen op Jordy Baijens is uitstekend reclamemateriaal voor een revolutie. Afgelopen zaalseizoen kampioenskandidaten namens Hurry-Up en Volendam. Een aantal weken later strijdend op het NK Beach Handball. De zandtak maakt stapjes in populariteit.

Heer-lijk vlieger!

Holy sh*t! 🚀

Opslået af Handbal Inside på 10. juli 2017

Tegenstanders noemen Beach Handball verspilling van tijd of blessuregevoelig. Tijdens zandtoernooien nemen EHBO’ers een goed boek mee. Soms zelfs twee. Het sportieve karakter van de zandtak zorgt ervoor dat spelers zich sierlijk over het veld kunnen manoeuvreren. Om bij een kritieke situatie zacht op het zand te landen. Inclusief behulpzame hand van de opponent. Fair Play. Het hoort erbij.

Bondscoach
Eredivisietrainers als Danny Baijens en Ricardo Clarijs zijn grote voorstanders van Beach Handball. En afgelopen zondag was bondscoach Joop Fiege een van de vele toeschouwers. Hij kon zien dat internationals als Dani Baijens, Niels Poot en Tommie Falke streden voor de nationale titel. Om even later zonder kleerscheuren, maar mét technische en tactische bagage, huiswaarts te keren.

“De kans is aanwezig dat de kampioen het toernooi aan zich voorbij moet laten gaan”

Door de NK-winst mag Hiekka Hauskaa in de herfst naar het EK voor clubteams. De Champions League van het Beach Handball. De kans is aanwezig dat de kampioen het toernooi aan zich voorbij moet laten gaan. Sasja-uit of E&O-thuis wacht op het bekende stevige parket. De agenda’s van de verschillende handbaltakken lopen nog niet gelijk. Gelukkig heeft Nederland met Camelot een vertrouwde stand-in.

Foto: Tina Kolthof

LAAT EEN REACTIE ACHTER