Heel bittere pil voor Oranjemannen

0

De EK-zege van de Oranjemannen op Letland smaakte naar meer. Toen Oostenrijk werd geloot voor de play-offs om een WK-ticket sloop water in de mond van de nationale mannenploeg. Tot de EHF vorige week roet in het eten gooide.

Door de uitbraak van het coronavirus heeft de Europese federatie besloten de play-offs om een startbewijs voor het WK in 2021 in Egypte te annuleren. Het tweeluik van Oranje tegen Oostenrijk, de nummer acht van het afgelopen EK, stond in juni gepland.

Gelijktijdig meldde de EHF dat de play-offs van de baan zijn. Veertien landen, onder meer op basis van de ranking van het afgelopen EK, zijn aangewezen namens Europa op het wereldkampioenschap in Noord-Afrika uit te komen. Als nummer zeventien van het afgelopen eindtoernooi in Trondheim is de harde beslissing van de federatie voor de Oranjemannen een heel bittere pil.

Spanje en Duitsland
In de lente van 2019 stond het Topsportcentrum van Almere in vuur en vlam. De daders: de nationale mannenploeg. Door een overwinning op Letland plaatste Nederland voor het eerst voor een EK. Oranje mocht zich gaan meten met landen als Spanje en Duitsland.

In Trondheim maakte Europa kennis met de Oranjemannen. Luc Steins verraste tegen Duitsland, de Letse reus Dainis Kristopans werd door Robin Schoenaker aan banden gelegd en via de verrassende partijen op Noors grondgebied verdiende Kay Smits een toptransfer naar SC Magdeburg.

Timing
Voor het eerst hoorde Oranje bij de toplanden. Tot afgelopen vrijdag. De beslissing van het EHF om de play-offs die in juni op de rol stonden te annuleren kan rekenen op begrip. De timing negen maanden voor het WK veertien deelnemers aan te wijzen en niet te wachten op inpassing van beslissingsduels is voor de nationale mannenploeg moeilijker te slikken.

De plaatsing voor het EK, historische zege op Letland en loting met perspectief. Nederland stond te trappelen om een WK-ticket te spelen. Even moest de formatie van Erlingur Richardsson, die zijn contract heeft verlengd, na de uitbraak van het virus in de wachtkamer plaatsnemen. Nu gaat Nederland met buikpijn door de deur terug.

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here