Krullaars na zilver: “Tranen van geluk”

0

Met zilver om de nek keerde Jong Oranje deze week terug in eigen land. Op het EK in Hongarije bereikte de nationale jeugdploeg verrassend de eindstrijd. “We hebben op het veld kunnen verrassen”, verklapt opbouwspeelster Nyala Krullaars.

De zege op Rusland tipt de 17-jarige Krullaars als hoogtepunt van het EK. In de hoofdfase werd de wereldkampioen geklopt. “Voorafgaand aan het toernooi wisten we dat, als we de poulefase zouden overleven, we zouden kruisen met de groep met Rusland en Frankrijk. Een pittig vooruitzicht. Dat je dan meteen van Rusland kan winnen is heel vet. Heel onverwachts en het zorgde voor een feestje”, vertelt Krullaars.

In september 2018 kreeg Jong Oranje te maken met een nieuwe bondscoach: Monique Tijsterman. “Ze heeft ons vanaf het begin vertelt dat we zouden moeten verrassen. Dat wilde ze onder meer doen met een verre dekking”, herinnert de tiener zich. “Dat lukte de eerste paar oefenwedstrijden voor geen ene meter. Vanuit de kleedkamer kwamen vragen of dit wel de juiste keuze was. Uiteindelijk heeft het ons heel ver gebracht.”

Goede spelplannen
“We hebben op het veld kunnen verrassen. In de aanval hadden we zes, soms zeven, goede spelplannen. Dat was onze kracht. Noorwegen startte bijvoorbeeld steeds vanuit hetzelfde systeem. Daarnaast gaf de 3-2-1-dekking ons na de eerste goede wedstrijd op het EK veel zelfvertrouwen”, is Krullaars trots op de tweede plek.

Bij de laatste vier werd afgerekend met Noorwegen. “De ontlading was bizar. We konden lange tijd niet geloven dat we de EK-finale hadden gehaald. Daarna kwamen tranen van geluk. Zoveel spanning en emotie kwam los”, zegt ze. “Snel gaat de knop om, want van Hongarije hebben we met deze groep nog nooit gewonnen.”

Joelen
In de finale bleek het thuisland een maatje te groot (20-27). “Bij het oplopen hoorden we zoveel lawaai. Iedereen was aan het joelen. Dan start je op een andere manier zo’n belangrijke wedstrijd. Er ontstond chaos”, legt Krullaars uit. “Maar het is een ervaring die je nooit meer vergeet.”

Na een welverdiende stedentrip sluit de oud-speelster van onder meer Dalfsen aan bij topclub Kobenhavn Handbold. In het nieuwste magazine van Handbal Inside, dat eind augustus uitkomt, vertelt Krullaars over de totstandkoming van de fraaie transfer naar Denemarken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here