Oranje overleeft achtste finale na verlenging

1

Nederland is doorgedrongen tot de kwartfinale van het WK. Na een gelijke stand bij rust (10-10) kregen de Oranjedames Japan pas na een verlenging op de knieën: 24-26. 

Oranje begon sterk aan de achtste finale. In de snelle tegenaanval tekende Angela Malestein voor de 1-4. De, gevreesde, offensieve defensie van Japan – dat de ijzersterke poule C overleefde – liep achter de feiten aan.

Kametani
Na een kwartier spelen (5-7) nam Japan de regie in de wedstrijd over. Het rappe aanvalspel van de tegenstander resulteerde in een hoop doelpunten. Na de 7-8 van Van der Heijden stuitte Nederland te vaak op de Japanse doelvrouw.

In het tweede half uur ontliepen beide landen elkaar weinig. De 13-14 Yvette Broch leek een bevrijdende, maar vanuit de hoek liet Japan Oranje weer trillen. De doelvrouw in het vijandelijke doel haalde, in tegenstelling tot Wester en Jankovic (samen 18%), een stoppercentage van liefst vierenveertig procent.

Zuinig
Binnen een minuut tilde Malestein na een hele zuinige fase de score naar 15-17. Oranje leek veilig tot Japan, na een time-out van Thomsen, drie minuten voor tijd de gelijkmaker (19-19) tegen de touwen werkte. Ondanks een sterke stop van Wester wist Nederland in de laatste minuut niet een verlenging af te wenden.

In overtime sloeg Oranje bij 21-23 een gaatje. Ook in de tweede vijf minuten van de verlenging bleef de WK-finalist van 2015 aan de goede kant van de score. De verlossende treffer kwam van de hand van Estavana Polman.

Tsjechië 
Woensdag ontmoet Nederland Tsjechië in de kwartfinale. Het WK-duel wordt in Magdeburg afgewerkt.

Foto: Jaap van der Pijll

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here