Passief spel: Van zes naar vier passes?

By 27 juli 2020Featured

Tijdens een online symposium van de IHF is de regel rondom passief spel weer eens onder de loep genomen. Wordt het aantal passes teruggebracht naar vier?

Sinds een aantal seizoenen moet de aanvallende ploeg bij passief spel, vanaf het moment dat de scheidsrechter de arm in de lucht steekt, binnen zes passes afsluiten. De regel zou voor meer duidelijkheid moeten zorgen.

Ook het gebruik van een schotklok in de handbalsport is op mondiaal niveau al eens besproken. Bij bijvoorbeeld basketbal wordt gebruik gemaakt van een dergelijke systeem. Een schotklok zou aan alle onduidelijkheden bij passief spel of vermeend tijdrekken een eind maken.

Tijdens een online symposium van de IHF is opgegooid het aantal passes bij passief spel terug te brengen van zes naar vier. Dit zou de snelheid en daarmee attractiviteit van het spel bevorderen. De internationale federatie gaat analyses op het voorstel loslaten en ook spreken met mondiale toptrainers.

Ook de regels bij de uitworp, vrije worp én progressief straffen bij discussie na een (tijd)straf zijn tijdens het congres op internet uitvoerig besproken. De IHF blijft kijken naar mogelijkheden de sport aantrekkelijker te maken voor zowel de beoefenaar als toeschouwer.

Foto: Jaap van der Pijll

Geef een reactie