Van der Heijden kan genieten van teamgevoel bij Oranje

By 24 november 2020november 30th, 2020Achtergrond, Artikelen, Featured, Oranje, Oranje Dames

Voor Laura van der Heijden (30) komt het EK op een fijn moment. De rechteropbouwer van Oranje heeft meer dan woeste tijden achter de rug.

Advertentie

Begin deze maand besloot Van der Heijden net als landgenoot Danick Snelder haar contract bij het Hongaarse Siofok HC te laten ontbinden. “Het liep niet lekker. Bestuurlijke zaken. Ik heb afgesproken het bij die uitleg te laten”, is Van der Heijden strategisch en fair

Al eerder vertrok ze voor een droevige gebeurtenis in familiaire kring uit Hongarije. Van der Heijden is de afgelopen periode heel anders naar het leven en haar baan gaan kijken. “Ik zou het na mijn vertrek bij Siofok niet erg vinden om dichterbij mijn ouders te gaan spelen”, legt ze uit.

Dichterbij huis
“Mijn manager is lijntjes gaan uitleggen. Welke club had nog een rechteropbouwer nodig? Borussia Dortmund was snel geïnteresseerd en werd ook al vroeg concreet. Ik kon wel wennen aan het idee daar te spelen. Het paste precies: ze spelen in de Champions League en ik woon veel dichterbij huis”, vertelt Van der Heijden.

Advertentie

“Het voelde aangenaam met handbal bezig te zijn”

In tegenstelling tot veel andere internationals is Van der Heijden al een hele week op Papendal. Ze ging niet mee met haar nieuwe, Duitse club naar het dubbele treffen in het kampioenenbal tegen titelhouder Györ. “Door een besmetting bij de tegenpartij is mijn hele team in quarantaine gegaan. Ik niet, waardoor ik me na overleg met de bond ben gaan aansluiten bij de HandbalAcademie.”

Lichaam en geest
Als talent trainde Van der Heijden, zo’n tien jaar geleden, ook al op Papendal. Nu stond ze als wereldkampioen opeens tussen de jonge gezichten. “Erg leuk. Het was fijn er te mogen aansluiten. De trainingen van Ricardo (Clarijs, red.) waren goed. Het voelde aangenaam met handbal bezig te zijn en me zo klaar te maken voor het EK.”

Het Europees kampioenschap kruist prompt het pad van Van der Heijden. “M’n lichaam en geest zijn fris genoeg”, vertelt de linkspoot. “Ik kijk ernaar uit met dit team een toernooi te spelen. Ik vind dat we altijd een bijzonder goed teamgevoel hebben. Iedereen wil werken voor elkaar. Dat vind ik mooi.”

Dione Housheer
Tot slot: Of Van der Heijden schrik heeft van de vele goals van positiegenoot Dione Housheer in Denemarken? “Ik denk dat we elkaar juist kunnen versterken”, besluit de EK-ganger verbindend. “We zijn heel andere types en zijn zo van waarde voor het Nederlands team.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie