Analyse: Tactische overmeestering van Oranje

By 5 december 2020Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Bij 15-9 was er geen vuiltje aan de lucht voor Oranje in het teleurstellende openingsduel met Servië (25-29). Wat ging er mis?

Met respectievelijk vijf, vier en vier goals deden Danick Snelder, Lois Abbingh – meermaals knap van afstand – en Laura van der Heijden Servië in de eerste dertig minuten pijn. Door tien stops toonde ook doelvrouw Tess Wester voor rust haar klasse.

Na 18-11 kantelde het EK-duel. Een tactische zet van de opponent bleek de Servische troef. In de aanval wisselde Servië de keeper in voor een zevende veldspeler.

Blok ontregeld
Met een extra pion op de lijn startte Servië veel aanvallen vanaf links. Jovana Stoiljkovic, die voor meermaals op Wester stuitte, was opeens in staat te scoren. Het blok van Oranje werd door de ondertalsituatie op effectieve wijze ontregelend.

“Met tactische veranderingen, zeven tegen zes, is het Servië gelukt”, vertelde Snelder na de tijd. “Dat mag gewoon niet gebeuren. Daar moeten wij iets op verzinnen.”

Geen controle
In de dekking schakelde Servië na rust bij vlagen over naar 5-1. Abbingh werd op afstand gehouden en de pass naar Snelder verstoord. Met zes uit zestien konden ook de Nederlandse hoeken de gestrande kar niet trekken.

Snelder: “We wilden met veel energie startten. Maar de afronding na rust was niet goed. We geven het weg. We bleven rustig, maar hadden totaal geen controle.”

Personele wisselingen
De tweede helft eindigde in liefst 10-20 voor de groepsgenoot. Waar Nederland verdedigend fel opende, bleef na de pauze weinig over van het goede voorbeeld. Ook bondscoach Manu Mayonnade en de technische staf konden, ondanks vele personele wisselingen, de nederlaag door andere instructies niet voorkomen.