Bouwer: ‘Dan is de handbalacademie niet meer nodig’

5

Oud-bondscoach en hoofdtrainer van VOC Amsterdam Bert Bouwer vindt dat het Nederlandse dameshandbal toe is aan een volgende stap. Nu de handbalaccademie haar vruchten begint af te werpen is het volgens de oefenmeester hoog tijd het niveau van de eredivisie op te krikken.

“Je schrikt je rot van het niveau eredivisie”, vertelt de oefenmeester in een interview met De Volkskrant. Het volle programma van de handbalacademie zou volgens Bouwer ten grondslag liggen aan het matige niveau. “De handbalacademie zuigt speelsters weg uit de eredivisie. Ik zie verval. We kunnen een keer per week, op de vrijdagavond, met het volledige team trainen. Hoe kom je aan je teamdynamiek?”

Te jong
Ook is Bouwer van mening dat veel speelsters al op te jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken. Met een langer verblijf in de Nederlandse eredivisie zou het mes naar zijn mening zeker aan twee kanten kunnen snijden. Het niveau van de eredivisie gaat omhoog en talenten hebben zelf meer tijd om te rijpen.

“Dan is de handbalacademie niet meer nodig”

Voorwaarden is dan alleen wel dat clubs een volwaardig programma moeten kunnen bieden. Als voorbeeld neemt Bouwer Sercodak/Dalfsen waar al jaren middels een semi-professionele aanpak handbaltalenten worden klaargestoomd voor het buitenland. Als er meer clubs zoals Dalfsen zouden zijn in Nederland, ‘Dan is de handbalacademie niet meer nodig’, stelt Bouwer.

Projectgroep
Vooralsnog lijkt het er niet op dat er op korte termijn verandering komt in huidige situatie. Technisch directeur Sjors Röttger liet in een brief weten niet te willen ingrijpen in het leven van talenten. “Iedereen is eigenaar van haar eigen talent en het te volgen programma”, reageert Röttger. Wel liet hij weten dat er een projectgroep komt voor de toekomst van ‘ons dameshandbal.’

Bron: De Volkskrant
Foto: Jaap van der Pijll, Handbalfoto.nl

5 REACTIES

  1. Bert heeft in grote mate gelijk. De dames eredivisie is bij veel verenigingen een verkapte A jeugd competitie. Zelfs soms met B jeugd aangevuld. Investeren willen en/of kunnen de clubs niet. De meesten zijn blij als ze hun budget elk jaar rond krijgen. Ook Sjors ziet wel dat het tijd wordt voor een verandering. Want de ‘buitenlandse’ vijver met Nederlandse toppers blijft ook niet eeuwig gevuld. Maar ook samenwerkingsverbanden is niet de oplossing. Er moet meer structuur komen en misschien wel een andere opzet v.w.b. ere- en eerste divisie!

  2. Bouwer snijdt een goed punt aan, maar is zelf natuurlijk net zo schuldig aan de afbreuk van de eredivisie. Ook de oplossing ‘dan moeten er meer Dalfsens komen’ is veel te kort door de bocht. Dat er meer Dalfsens moeten komen kan 0iedereen verzinnen. Krijg het geld maar eens bij elkaar. Het dameshandbal op clubniveau moet het al met veel minder geld doen dan de herenkant.

  3. Dus de bond moet de competitie sterker maken en de academie opgeven? als je ziet wat er bij de heren gebeurd gaat dat zeker niet gebeuren. Daar wordt ook geprobeerd zowel de competitie goed te krijgen als de academie in stand te houden. Het is of/of en niet en/en. Dan zou ik net als Bouwer voorkeur geven aan sterke clubs

  4. Dalfsen is een slecht voorbeeld. Vereniging bestaat bij de gratie van overheidssteun, waren vorig seizoen technisch falliet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here