Broch na 841 dagen weer op het veld

By 23 november 2020Buitenland, Featured

Na 841 dagen is oud-international Yvette Broch terug op het trainingsveld. In de zomer van 2018 zwaaide ze plots af.

Advertentie

In Noord-Frankrijk is Broch aangesloten bij de club waar ze tussen 2011 en 2015 al eens speelde: Metz Handball. Volgens de NOS gaat het alleen om meetrainen en is een officiële comeback nog niet aan de orde.

Klusjes bij Ziggo Sport
Op 3 augustus 2018 kondigde Broch in dienst van Györ haar afscheid aan. Na een slopend seizoen, waarin de lijnspeelster samen met landgenoot Nycke Groot de Champions League won, was ze mentaal en fysiek uitgeput.

Meer dan twee jaar lang liet Broch zich nauwelijks langs de lijn zien. Op klusjes bij Ziggo Sport na. Vorig jaar deed ze als kandidaat mee aan het televisieprogramma Expeditie Robinson en eindigde ze als zevende.

Advertentie

Tussen 2010 en 2018 speelde Broch 111 interlands voor Oranje. Naast twee keer zilver, een vierde plaats op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en een bronzen medaille werd ze op de WK’s in 2015 en 2017 verkozen tot beste cirkelspeelster. In Hongaarse clubdienst mocht Broch twee keer achter elkaar de Champions League omhoog houden.

De druk
Niet bij Györ, dat bij haar afscheid aangaf dat de deur altijd open staat, maar bij Metz Handball hoopt Broch het plezier in het spelletje terug te vinden. “De druk die ik mezelf oplegde als topsporter, heeft me uiteindelijk opgebrand. Ik ben de afgelopen jaren een ander persoon geworden, waarin ik het leven van een heel andere kant heb gezien”, legt de brunette uit.

Bij de geel-blauwen zijn twee landgenoten actief. Debbie Bont is afgelopen zomer overgekomen van København Håndbold. Positiegenoot Ailly Luciano is na een blessure binnen de wedstrijdselectie voor even terug op de rechterhoek van de Franse landskampioen.

Naast bondscoach
Manu Mayonnade, naast bondscoach van Oranje ook de trainer bij Metz Handall, heeft al lange tijd contact met Broch. Ook vorig jaar kwam een terugkeer op het trainingsveld al eens ter sprake. Na 841 dagen vindt Broch, bijna 30, de tijd rijp de zaalgympen weer aan te trekken.

De timing van de terugkeer van Broch is interessant te noemen en voer voor speculaties. Over een aantal maanden zijn de Olympische Spelen in Tokyo. Als wereldkampioen is Nederland rechtstreeks geplaatst voor het mondiale eindtoernooi.

Foto: FotoReza

Advertentie