Column: Reserveteams uit de eredivisie

1

Onze fluitende columnist ‘De Man in het Zwart’ is opnieuw in de pen geklommen. De onaantrekkelijkheid van de eredivisie baart de schrijvende arbiter zorgen.

Een blik op het deelnemersveld van de mannelijke eredivisie van aankomend seizoen, waar Volendam 2 en Quintus 2 naar promoveerden, zal weinig harten sneller doen kloppen. Vijf reserveteams, vijf keer lege tribunes, vijf keer zondagmiddag. Wat een armoede. Ook voor de scheidsrechters.

Talentvolle scheidsrechters
Het tijd is voor verandering, dat is wel duidelijk. De oplossing lijkt even simpel als efficiënt. Laat alle clubs uit de BENE-League op zaterdagavond hun eerste en tweede team hetzelfde programma draaien. Als voorwedstrijd spelen de tweede teams van beide clubs tegen elkaar en daarna de eerste teams. Het bespaart busreiskosten, het is goed voor de aansluiting tussen eerste en tweede teams en niet te vergeten: het maakt ook de Nederlandse eredivisie weer een échte competitie.

Het zou verder mooi zijn als de verplichting gaat gelden dat deze tweede teams een minimaal aantal A-jeugdspelers moeten opstellen en er een maximum is aan het aantal spelers ouder dan 23 jaar. Zet daarbij jonge, talentvolle scheidsrechters op dit soort wedstrijden en ook op dat vlak wordt een mooie slag geslagen!

“Drenthe United”
Ik hoor u denken: maar er zijn toch zes ploegen in de BENE-League uit Nederland? Inderdaad, Hurry-Up ontbreekt met de reserveploeg nog in de eredivisie. De nieuwe opzet lijkt mij dan ook een mooi moment om “Drenthe United” op te richten. Laat E&O en Hurry-Up samen de krachten bundelen en zo weer meedoen om de titel.

Of de Belgen ook klaar zijn voor zo’n plan? Geen idee, maar twee telefoontjes zou voldoende moeten zijn. Een naar de Vlaamse bond en eentje naar de Waalse.

Door: De Man in het Zwart
Foto: Jaap van der Pijll

1 REACTIE

  1. Draai de situatie eens om:

    Waarom halen Eredivisie ploegen niet juist spelers uit de Opleidingteams van Aalsmeer, Lions, Volendam en Quintus? Denk dat menig eredivisie ploeg een kwaliteitsinjectie krijgt wanneer dit wel gebeurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here