Column: Wat zaal van zand leren kan

1

Beach Handball. De een vindt het na een lang zaalseizoen een heerlijk toetje. Een groter deel in het land waagt zich er nog niet aan. Fair Play is reden nummer één je eens in de zandvariant te verdiepen. 

Zeuren, zagen, zeiken. In de zaal laten spelers, coaches en fans zich nog wel eens gaan. En dat is vaak niet fraai. Bij Beach Handball hangt er een heel ander sfeertje. En dat is leerzaam.

Fysiek contact wordt op het zand gemeden. Blokken en positioneren zijn voor de verdediger de tools. Soms volgt, door contact, alsnog een strafworp of straf. Het beslissingsmoment voor de scheidsrechter is qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met een overtreding in de zaal. Toch mondt het bij Beach Handball zelden uit in een lelijke discussie.

Acceptatieniveau
Fair Play is een belangrijke pijler bij de zandvariant. Sportiviteit wordt beloond met punten en soms zelfs een trofee. Het zorgt ervoor dat het acceptatieniveau erg hoog is. De sfeer tijdens een toernooi is daardoor aangenaam.

“Toch mondt het bij Beach Handball zelden uit in een lelijke discussie”

Vooraf, na de tijd en vaak zelfs tijdens een duel op het zand worden glimlachen over en weer uitgewisseld. Een prachtige tweepunter van de aanvaller wordt soms afgetopt met een applausje van de verdedigende partij. En omgekeerd volgt een buiging na een killerblock. Attractief voor arbiters en fans.

Kleppen af
Zeuren, zagen zeiken. In de zaal wordt nog wel eens een oogje dicht geknepen. Kom eens kijken bij Beach Handball. Leer van de geroutineerde ploegen. Kleppen af, genieten en leren accepteren. Actie voorbij en door. Want anders ligt de bal alweer in je eigen netje. Mag je daarvoor klappen.

Foto: Tina Kolthof

1 REACTIE

  1. Afgelopen weekend liet wel zien dat het een Jurysport in nederland is. Objectiviteit door scheidsrechters op ek in Polen was vele malen beter. De scheidsrechters doen hun best maar blijven veel invloed houden op verloop van wedstrijden. Frapant detail wisseling van veldhelft tijdens set bijna niet gezien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here