Coronavirus stelt verenigingsgevoel op de proef

By 19 oktober 2020Featured

Voor de tweede keer in 2020 is er door een stijgend besmettingscijfer een competitiestop. Het verenigingsgevoel wordt opnieuw stevig op de proef gesteld.

Advertentie

In maart kwam de competitie door het coronavirus voor het eerst stil te liggen. Het NHV besloot niet verder te spelen en bijna drie lentemaanden lang mocht er binnen niet getraind worden.

Ook nu is het weer raak. Het land is niet goed omgegaan met versoepeling van de maatregelen en de tweede golf zorgt ervoor dat de volksgezondheid in gevaar is. Alleen jeugd mag trainen. Een groot deel van het verenigingsleven gaat niet door.

Met natte haren nazitten
Nadat de kinderen in de vroege avond actief zijn geweest in de hal gaan de lichten uit. Met natte haren nazitten in de kantine en sterke verhalen vertellen is geen optie. Ook vergaderingen van commissies vinden veelal online plaats.

Advertentie

Niet alleen de fitheid van sporters wordt in de coronacrisis getest. Ook het saamhorigheidsgevoel binnen de club komt op spanning te staan. Iedere maand wordt contributie afgetikt zodat de vereniging de vaste lasten betalen kan. Maar twee keer in de midweek sporten is er niet meer bij. Het ABC’tje van sportlidmaatschap, betalen voor sporten, gaat niet meer op.

Herfstvakantie
De populariteit van tennis stijgt. Deze sport mag, doordat er een netje tussenzit en afstand gehouden wordt, in tegenstelling tot veel teamsporten in de zaal in de coronacrisis wel beoefend worden. De overstap wordt gemaakt.

Normaal gesproken is de herfstvakantie hét moment de jeugd bij elkaar te roepen, de bal even te laten liggen en een verenigingsactiviteit te ondernemen. Lachen en snoepen. Ook daar gaat bij veel clubs, door het besmettingsgevaar, een streep door. Het zekere voor het onzekere wordt genomen. De vanzelfsprekende verbindende functie van veel sportverenigingen verdwijnt.

Schema’s worden uitgedeeld
Bij de clubs uit de BENE-League, eredivisie en ook eerste divisie worden schema’s uitgedeeld. Zo wordt kracht, snelheid en conditie bijgehouden. Sommige teams onderzoeken zelfs de mogelijkheid in groepjes van vier, op anderhalve meter, in de zaal aan de slag te gaan. Daarbij blijven kleedkamers op slot.

Het coronavirus drijft de leden van de club uit elkaar. Er is oog voor de fysieke staat van de leden, maar ook het gemis van elkaars aanwezigheid is een niet te onderschatten pijler binnen de club. Met veel interesse wordt gekeken naar het besmettingscijfer en de ontwikkelingen met betrekking tot de maatregelen van het kabinet.

Samen lachen
Afstand is noodzakelijk om het besmettingscijfer te drukken. Alleen zo wordt de toekomst rooskleuriger en betekent lid zijn van een sportvereniging weer je vertrouwde fietsritje naar de hal, zwaaien naar je kind in tenue, klagen tijdens krachtoefeningen en samen lachen in de kleedkamer.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie