“Het was niet verantwoord de promotie- en degradatieregeling te handhaven”

0

Het NHV vond het niet verantwoord de promotie- en degradatieregeling na de plotse competitiestop door de uitbraak van het coronavirus te handhaven. Vertelt Manager Competitie en Arbitrage van het NHV Maarten-Jan de Koning.

Na lang wikken en wegen besloot het Nederlands handbalverbond door de uitbraak van het coronavirus in het seizoen 2019/2020 geen kampioenen, promovendi en degradanten aan te wijzen. “Als je kiest voor promotie, moet er ook gedegradeerd worden. In veel competities waren daarvoor nog drie en soms wel zes teams in de race. Het was niet verantwoord de promotie- en degradatieregeling te handhaven”, legt De Koning uit.

“Naast het mislopen van promotie heeft ook degraderen een grote impact op een club”, vervolgt hij. “Soms zit er een leegloop aan vast of kan de vereniging talenten niet behouden. Wanneer we uitzonderingen zouden maken zou je een scheve piramide krijgen. Je hebt aan de dameskant bijvoorbeeld twee tweede divisies en vijf hoofdklasses. Dan kom je snel in de knoop.”

Artikel 30
Voor kampioenen als Kwiek en Bevo 2 slaat de beslissing in als een bom. Beide eerste divisionisten vierden onlangs de titel en bijbehorende promotie. “Een zure”, geeft De Koning toe. “Door de keuze geen kampioenen, promovendi en degradanten aan te wijzen kunnen zij niet op een, volgens de regels, geldige manier omhoog. Wel biedt artikel 30 dit soort ploegen de kans alsnog te promoveren.”

Clubs kunnen tot 19 april een indelingsverzoek doen bij het NHV. “Zo zijn we nog steeds voor het plan om de eredivisie uit te breiden naar twaalf teams. Dit zou uitkomst bieden voor Kwiek en Fortissimo. Ook onderzoeken we of de eredivisie voor mannen naar veertien deelnemers kan. Op deze manier zou Bevo 2 alsnog omhoog kunnen zonder dat bijvoorbeeld hekkensluiter Havas, dat door de competitiestop geen kans kreeg zich in de degradatiepoule veilig te spelen, degradeert.”

Competitieboom
De Koning ziet de harde beslissing als het uitgelezen moment de piramide op inventieve wijze te herzien. “Aan de dameskant wordt bijvoorbeeld gesproken over het toevoegen van een zesde hoofdklasse, zodat de competitieboom weer gezond is”, besluit de manager. “We hebben er in eerste instantie voor gekozen de pleister in één keer eraf te trekken.”

Foto: Jaap van der Pijll

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here