Skip to main content

Op het juiste spoor in Amsterdam

By 1 september 2020september 18th, 2020Achtergrond, Geen categorie

De spoorwissel van jeugdinternational Kim Molenaar (18) van VZV naar VOC viel de afgelopen transferzomer op. De opbouwspeelster had het in haar eerste seizoen in ’t Veld naar haar zin, maar de jeugdinternational denk dat ze beter matcht met de regerend landskampioen. 

Advertentie

Molenaar wil vooropstellen: ze had gedacht een seizoen of twee à drie bij VZV te blijven. “De sfeer in de ploeg was eg goed, ik had het naar m’n zin en ook klikte het met de coach. Maar uiteindelijk lagen de doelen van mij en de oudere meiden in de ploeg verder uit elkaar”, legt Molenaar uit. 

“Zij wilden koste wat kost kampioen worden. De schaal had voor mij niet zoveel betekenis. Ik wil veel spelen, beter worden en iedere wedstrijd leren. Op die manier denk ik goed genoeg voor het buitenland te worden”, gaat de tiener verder. “Bij VZV werd gericht op de korte termijn en dus ben ik het gesprek met Rachel de Haze van VOC, die al eens mijn assistent bij Jong Oranje was, aangegaan.” 

Breezand
Elf jaar lang droeg Molenaar, het jongere zusje van Lynn Molenaar die bij Füchse Berlin speelt, het shirt van ZAP uit haar geboorteplaats Breezand. “Een gezellige dorpsclub waar ik ook altijd training heb gehad van mensen als Ronald van der Kamp, George Dekeling en Arthur Langedijk. Een goede basis. Iedereen wist dat ik net als Lynn op een gegeven moment zou vertrekken.”

Advertentie

“Het was in het eerste jaar al jongste van de groep vaak aanpoten”

Op dinsdagochtend zit Molenaar in de trein. Ze is opgestapt in het Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna en stapt pas in Arnhem weer uit. “Ik ben de derde jaar op de HandbalAcademie gestart. De tijd vliegt voorbij. Ik herinner me de eerste week op Papendal nog goed. Natuurlijk was ik gespannen, maar doordat ik best sociaal ben, heb ik me snel aangepast. De vele trainingsuren hebben mij als speelster heel goed gedaan. Het was in het eerste jaar al jongste van de groep vaak aanpoten”, zegt Molenaar.

Stap naar het buitenland
“Ik werd snel enthousiast van het verhaal van VOC”, gaat ze verder over haar zomerse transfer. Samen met talenten als Pipy Wolfs (DSVD), Jette van Ingen (Quintus) en Larissa Schutrups (E&O) is Molenaar in Amsterdam aanbeland. “Iedereen heeft hier hetzelfde doel. Rachel heeft me vertelt dat VOC niet kampioen hoeft te worden, maar vooral jonge meiden wil helpen de stap naar het buitenland te maken. Iedereen werkt heel hard.” 

De afgelopen seizoen maakten veel groeibriljanten via het station uit de hoofdstad de overstap. Denk aan Dione Housheer, Nikita van der Vliet (beide Nykøbing), Bo van Wetering, Britt van der Baan (beide TuS Metzingen) en Zoë Sprengers (TSV Bayer 04 Leverkusen). Veel van hen staan inmiddels op de radar bij het grote Oranje.

Combinatie met werk
In de lente heeft Molenaar met een goed gevoel afscheid genomen van VZV. “Ik heb de meiden tijdens een barbecue nog gesproken en we zijn op een goede manier uit elkaar gegaan”, klinkt het opgelucht. “De selectie bij VZV is ouder. Veel meiden combineren handballen met werken. Dat is erg mooi, maar ik was toe aan een andere energie om mij heen. Daarnaast speel ik nu bij een ploeg die een heel snel en dynamisch spel speelt. Het is voor het eerst dat ik bij een team speelt dat op die manier handbalt. Een hele uitdaging.” 

Afgelopen week pakte VOC ten koste van VZV de Noord Holland Cup. “In iedere wedstrijd gingen we beter spelen”, vindt Molenaar. “Doordat je met zo’n jonge ploeg speelt, missen we soms een speler die de rust bewaard. Maar dat is iets dat ik leren kan. De ploeg gaat dit seizoen aan ervaring winnen.”

SEW-thuis
De trein dendert door. Op 12 september gaat Molenaar, net als veel andere nieuwelingen, haar officiële competitiedebuut voor VOC maken. SEW komt tijdens de start van de eredivisie op bezoek in Amsterdam. 

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie