Skip to main content

Bliksemafleider Smits pakt kans na late oproep

Hij zou eigenlijk helemaal niet in actie komen tegen Turkije, maar mocht door een blessure van Luc Steins toch opdraven: Jorn Smits. In Almere was het de 28-jarige Limburger die de Turken besodemieterde (27-26).

Advertentie

Ondanks 1-6, 5-11 en 10-14 bij rust bleef Oranje rustig in de kleedkamer. “We wisten dat we met 4 achter meer moesten vertrouwen op onze eigen kwaliteit en de snelheid in de ploeg”, legt uitblinker Smits uit. “We begonnen stijfjes vandaag. We hebben een bijzondere week achter de rug.”

De 19-18 van Smits was een van zijn zes treffers. In de tweede helft was het vijf keer raak voor de linkeropbouwer van Volendam. “Dat is natuurlijk heerlijk. Daar ben ik wel heel blij mee.”

Van TV Emsdetten naar Volendam
Aan het begin van dit kalenderjaar besloot Smits zijn contract bij TV Emsdetten in te leveren. Over de grens bleven veel speelminuten, na een trainerswissel, uit. Smits voelde zich niet te goed voor een stap terug naar de BENE-League.

Advertentie

Tegen Turkije liet de international, samen met jongere broertje Kay Smits, zien wat hij in zijn mars heeft. Pas een week voor het treffen in Almere werd hij opgeroepen als vervanger van de geblesseerde dirigent Steins. Dreigend naar binnen, buiten langs, lange hoek. De 23-21 van Smits in ondertal was loeibelangrijk.

Coronaregels
“Ik heb wel eens goede wedstrijden gespeeld en die verlies je dan. Nu win je en dat is extra fijn”, klinkt het opgetogen na de EK-kwalificatiezege. “Dat je alsnog wordt opgeroepen en je kunt het goed doen is ook fijn.”

Voor rust schutterde Oranje zowel aanvallend als eenmaal terug in de dekking. Ook functioneerde het middenblok, bestaande uit Robin Schoenaker en Samir Benghanem, onvoldoende. Smits: “Je moet niet vergeten dat een aantal spelers door coronaregels de afgelopen maand niet hebben kunnen spelen en fatsoenlijk trainen.”

De variant
De winnende tegen Turkije kwam vijftien tellen voor het einde niet van Jorn Smits. Met de handen van de scheidsrechters in de lucht en nog twee passes te gaan werd de zesvoudig doelpuntenmaker ingezet als bliksemafleider voor topschutter Kay Smits. “Dat is de variant, hè”, besluit Smits koeltjes. “Precies genoeg voor de overwinning.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie