Column: BENE-Leagueploegen in de provincie

By 26 augustus 2019Beker, Column, Competities, Featured

Een anonieme columnist genoot van het bekerweekend in Duitsland en besloot in de pen te klimmen. De afzender vindt dat het de bekercompetitie in Nederland, in heel het land, aan charme kan winnen. 

Advertentie

Vorig weekend begon in Duitsland het seizoen met de eerste twee rondes van de Duitse beker. Ivar Stavast stuntte met zijn nieuwe ploeg ASV Hamm-Westfalen en versloeg Bundesligaploeg GWD Minden op de zaterdag. Een dag later moest ook HC Empor Rostock eraan geloven en zodoende bereikte de jonge Limburger de laatste zestien van het toernooi.

Voor het geval u niet zo bekend met het Duitse systeem hier een korte uitleg. 64 ploegen worden verdeeld in vier potten van zestien ploegen op basis van de prestaties van het afgelopen seizoen. Vervolgens wordt uit elke pot een ploeg getrokken. Deze vier ploegen spelen op de zaterdag bij de laagst geklasseerde ploeg halve finales tegen elkaar. De winnaars spelen vervolgens op de zondag om een plaats bij de laatste zestien.

Charme
Hier in Nederland is een dergelijk scenario ondenkbaar. Bekerhouder Volendam stroomt samen met de andere BENE-League ploegen in bij de laatste zestien. Na slechts drie gewonnen wedstrijden staan de topploegen alweer in de eindstrijd in Almere. Hiermee is de beker een toernooi geworden voor de elite. Hiermee gaat de charme van het bekertoernooi verloren.

Advertentie

“Hiermee is de beker een toernooi geworden voor de elite”

Daarom mijn voorstel: Richt de Nederlandse beker in naar het Duits model. Zes BeNeLeague, twaalf eredivisie, veertien eerste divisie en 24 tweede divisie ploegen maakt 56 ploegen. De top-2 uit de vier hoofdklassen maakt het deelnemersveld van 64 ploegen compleet.

Voorbereiding
Voor de kleine clubs zijn de voordelen enorm. Wat is er leuker om internationals te ontvangen in eigen hal? Voor de spelers is dat een ervaring die ze niet veel vaker in hun leven gaan meemaken. Misschien zitten er wel toekomstige tophandballers op de tribune die geïnspireerd worden door de toppers die spelen in dezelfde hal als waarin de jonge spelers trainen. Daarnaast zijn er ook financiële voordelen. Twee dagen LIONS op bezoek is iets waar de penningmeester alleen maar van kan dromen.

“LIONS op bezoek is iets waar de penningmeester alleen maar van kan dromen”

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De grote clubs zitten niet te wachten op extra wedstrijden in hun overvolle programma. Maar ook voor hen is dit een manier om extra wedstrijdritme op te doen in de voorbereiding. In plaats van een weekend vol met oefenwedstrijden spelen ze competitieve wedstrijden om zich voor te bereiden op de eerste competitiewedstrijden. Het tweede nadeel is de grote afstanden die je zou moeten afleggen. Maar door de eerste ronde net als in Duitsland op te delen in regio’s is ook dat probleem opgelost.

Helden
Kortom, het NHV heeft alle mogelijkheden om het bekertoernooi de charme terug te geven. BENE-Leagueploegen die zich moeten tonen in de provincie. Hiermee inspireren ze de volgende generatie handballers die hun helden in dezelfde sporthal zien spelen als waarin zij altijd trainen. Samen maken wij van handbal een nog mooiere sport. Wie pakt de handschoen op?

Foto: FotoReza

Advertentie

Join the discussion One Comment