Skip to main content

De finale die er niet kwam

By 9 mei 2020Voorpagina

Een heel seizoen had Christopher Jauernik zich langs de lijn als een gentleman gedragen. Tot de slotminuut in De Bloemhof. In balbezit werd Joao Jacob Ramos hardhandig naar de grond gewerkt. En dit keer was het – met minder dan twintig tellen op de klok – geen theater. De Portugees verdiende de bal.

Advertentie

Aalsmeer leek aan het begin van de lente van 2020 af te stevenen op een kleurloos seizoen. In de BENE-League had de formatie van Bert Bouwer een bijrol vertolkt. Als een stelletje in het restaurant op de achtergrond. Tot die ene avond in Panningen. Aalsmeer sloop naar de voorgrond.

In de goud-zwarte uitshirts op Limburgs grondgebied liet Aalsmeer voor het eerst in het weifelende seizoen de tanden zien. Vaidas Trainavicius was onnavolgbaar en op aangeven van de Litouwer tekende Samir Benghanem voor tien goals vanaf de lijn. De weg naar de finale werd tegen Bevo geopend.

Ruststand
Een speelronde eerder had LIONS het ticket voor de best-of-five met overtuiging gepakt. In de winter ging de fusieploeg nog ten onder in Zwartemeer. Maar in de kampioenspoule liet LIONS zien de sterkste ploeg van Nederland te zijn. Luuk Hoiting groeide op een zaterdagavond in Drenthe uit tot de grote plaag van Hurry-Up, dat op de remise tegen Aalsmeer na geen potten brak in de play-offs.

Advertentie

Rust in Aalsmeer. De thuisploeg staat voor. 12-8. LIONS wist het eerste finaleduel nog wel met heel veel bravoure te winnen, maar in Noord-Holland gedragen de Limburgse leeuwen zich tam. Aalsmeer ruikt bloed. Linkerhoekspeler Donny Vink was voor rust al goed voor zes goals, waarvan vier in de break-out. Ramos zit in de tang bij Tim Bottinga.

Remco van Dam
Het is warm in De Bloemhof. Partijen tussen LIONS en Aalsmeer waren de voorgaande jaren goed voor spektakel en geouwehoer. In het afgelopen BENE-Leagueseizoen had LIONS zichtbaar minder moeite met de grote monden uit Noord-Holland. Tot de tweede lentedag in mei.

Na 12-8 leek Aalsmeer in de gelijkmakende beurt op weg naar de gelijkmakende beurt. 13-8. Aalsmeer opent de tweede helft met een treffer. Remco van Dam, speciaal voor de start van de play-offs door de vele blessures bij Bouwer en consorten teruggekeerd in het zwart, is de doelpuntenmaker. De supporters van de thuisploeg grommen. Inclusief de tijger, joker en piraat uit Amsterdam.

Live op de NOS
Ivo Steins is het zichtbaar zat. LIONS is geen schim van de ploeg van een week geleden. Zes dagen eerder toonde de brigade van Jauernik zich heer en meester in Sittard. Met dezelfde intenties als in de play-offs werd Aalsmeer met de staart tussen de benen huiswaarts gestuurd. In de aangevraagde time-out houdt Steins, live op de NOS, een bevlogen speech. Commentator Richard van der Made houdt wijs zijn kaken op elkaar.

Ramos, Jasper Adams en Rob Schmeits helpen LIONS terug in het duel. Bottinga is inmiddels met zijn derde tijdstraf op de tribune gaan zitten. Vlak naast de joker uit de hoofdstad. Hij ziet de voorsprong van Aalsmeer langzaam slinken. Vijf minuten voor tijd staat het 25-25. De finale die er niet kwam is nog onbeslist.

Furieus
Uit het thuisvak klinkt een herkenbaar geluid. Na de hoopvolle brul van voorzitter Mike ‘Multi’ Van der Laarse volgt de 26-25 van Aalsmeer. Veel tijd om te juichen heeft penaltyspecialist Niko Blaauw niet. In de omschakeling klopt LIONS alweer op de deur. Steins doet het zelf en jut de fanschare uit Zuid-Limburg nog een laatste keer op.

Commotie. In de slotminuut trekt Van Dam aan de noodrem. Ramos, die in de tweede helft al drie keer succesvol is met een onderhands schot, is het slachtoffer. Jauernik is furieus. Van Dam mag naast Bottinga gaan zitten en in plaats van een strafworp beslist het arbitrale duo – William Weijmans en Rick Wolbertus – dat LIONS en vrije bal krijgt. Jauernik kan het niet geloven, maar heeft weinig tijd te protesteren. Daarnaast spreekt de felle blik van Weijmans op NPO1 in de richting van de Duitse oefenmeester boekdelen.

Joris Baart
Bij 27-27 laat LIONS de bal rondgaan. Hoiting heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een zevende veldspeler: Luca van Straaten. Via de Friese linkerhoekspeler komt de bal in de dying seconds terecht bij Joris Baart. Stoeiend met zijn vorm heeft de linkspoot in de tweede finalepartij nog maar twee keer gescoord. Dit keer zonder te aarzelen haalt Baart de trekker over. De Limburgse bank veert op. Bouwer heeft zijn handen op zijn schedel. Drie, twee, één… goal.

Geen kampioensfase, geen finale, geen schaal, geen Aalsmeer-LIONS. We moeten het tijdens de coronacrisis doen met de geschiedenis en onze fantasie. Na de zomer, wanneer de volksgezondheid niet meer in gevaar is, een herkansing.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie