“Ik ga niet meer over m’n eigen grens”

In het Topsportcentrum in Almere werd gisterenmiddag afscheid genomen van acht oud-internationals en Nycke Groot (33) kwam nog even voor de camera om te vertellen dat ze geniet van de vrijheid in haar nieuwe levensfase.

Advertentie

Het achttal werd na de riante zege op Griekenland (40-11) één voor één naar het midden van de zaal gehaald. Voorzitter van het NHV Roel Goffin had praatjes voorbereid en kwam bij Groot tijd tekort. Zoveel hoogtepunten telt de rijke carrière van de spelmaakster van weleer.

“Als ik eentje moet uitlichten is dat winst van de Champions League. Dat is altijd een droom geweest”, zegt Groot na het uitzwaaimoment van de camera van HandbalNL.tv. Met het Hongaarse Györ wist de blondine drie keer de Europese hoofdprijs te winnen.

Twee maanden naar Zuid-Amerika
Het hoogtepunt van haar pensioen was een reis van twee maanden naar Zuid-Amerika. Groot probeert van de rust te genieten. “Dat gaat met ups en downs. Je hebt zolang in een regime geleefd. Ik moest presteren en de juiste mindset hebben. Ik ben mezelf vaak tegengekomen.”

Advertentie

Voor de camera maakt Groot een uitgeruste indruk. Ze heeft kunnen genieten van het afscheid in Almere dat door de pandemie even op zich liet wachten. De Noord-Hollandse droeg in de zomer van 2021 op de Spelen in Tokio voor het laatst het shirt van de nationale ploeg. In Japan strandde Nederland al in de kwartfinale.

Vriendinnen voor het leven
“Als ik luister naar wat ik heb bereikt dan raakt het me wel”, vertelt Groot. “Het meest dankbaar ben ik voor de mensen die ik heb ontmoet. Sommige zijn vriendinnen voor het leven geworden. Bijvoorbeeld Jessy Kramer en Debbie Bont. Hen spreek ik nog altijd.”

Van een uitverkochte arena als in Almere krijgt Groot niet meer kriebels. “Ik ga niet meer over m’n grens. Bepaal zelf wanneer ik ga sporten. Als ik dat dan doe heb ik wel flinke spierpijn”, besluit ze met een lach. “Wel probeer ik de sport te blijven volgen. Ik ben blij dat de meiden doorzetten en ook de Oranjemannen het goed doen.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie