“Ik hoop dat V&L in de eredivisie weer voor aantrekkingskracht zorgt”

In Geleen is de mannenploeg de weg terug naar bekendheid ingeslagen. Na jaren is V&L weer op de ranglijst van de eredivisie te vinden. Oud-assistent van Oranje Martin Vlijm (62) hoopt het Limburgse team een zet in de goede richting te geven.

Advertentie

In de lente werd bekend dat de training en coaching van V&L, dat het plekje van LIONS 2 heeft overgenomen, door Vlijm gedaan zou worden. Met Bevo werd hij al eens landskampioen en de job in Geleen combineert de Amsterdammer met zijn assisentenrol bij het Belgische Eupen. “Ik heb voor V&L gespeeld en al eerder hier gecoacht. Daarom doe ik dit. Anders zou ik niet op zaterdagavond voor m’n lol naar Emmen gaan. Ik heb het wel gehad met door heel Nederland reizen”, opent Vlijm het gesprek.

De inhoud van zijn opening lijkt venijnig, maar wie Vlijm een beetje kent weet dat hij de beste bedoelingen heeft. “Ik heb bij Sporting Pelt en Hurry-Up meegedaan in de BENE-League. Dan gaat het alleen om de punten. Bij V&L is dat anders. Er moet vooral plezier zijn. Dat is nieuw voor me, hoor. Dat moet je weten. Maar ook erg leuk!”

Geen kleine club
Kijk, daar is de opgewekte toon. Vlijm wisselt kritiek op de handbalwereld af met constructiviteit. Afgelopen zaterdag verloor V&L tijdens de rentree in de eredivisie met zes verschil van Hellas (23-17). Vlijm: “We hebben goed verdedigd. Maar handballen is ook met bal in de hand. Daar moeten we aan werken, weet je.” 

Advertentie

“In mei zijn we begonnen en iedere week is er wel een nieuw gezicht op de training”, gaat Vlijm verder. “Het zijn veelal jongens die het plezier in handbal kwijt zijn geraakt en dat bij V&L weer terug hopen te vinden. Ze spelen niet in een jeugdploeg of horen bij de reserves. Je speelt in het eerste van V&L. En dat was toch geen kleine club in Nederland. Al moet ik zeggen dat het hier wel stil heeft gestaan. Daar gaan we wat aan doen.”

Bannink en Boiten
Veel jongens die nu in het blauw-wit spelen hebben een verleden bij LIONS 2. “Yakko Bannink, Tristen Boiten. Prima handballers. Een aantal heeft het niveau van de eredivisie, twee derde niet”, vertelt de trainer/coach eerlijk. “Afgelopen week waren er zeventien jongens op de training. Dat is dikke winst. Op korte termijn hebben we geen snode plannen. Dit seizoen gebruiken we om iets op poten te zetten. Ik heb tegen de jongens gezegd dat ik in de eredivisie wil blijven.”

Op maandag, dinsdag en vrijdag is Vlijm in Geleen. Tussendoor helpt hij ook het Belgische Eupen. “Die spelen in de Eerste Nationale. Net onder de BENE-League. Daar zit het vaak vol. Dit weekend moet Eupen tegen Eynatten. Dan zit ik ook op de bank. Dan kan ik niet bij V&L zijn. Voor de rest is het goed te combineren. Er zitten minder teams in de competitie in België dan de eredivisie waardoor er veel tijd is.”

Experiment ‘LIONS’
“Hoe het met de link tussen V&L en fusieclub LIONS zit? Die is er niet. LIONS is een BENE-Leagueploeg. Een oud team. We staan elkaar niet in de weg. Als Joris Baart wil afbouwen is hij bij zijn oude club V&L meer dan welkom en andersom zou ik een speler die een stapje wil maken niet tegenhouden. LIONS is om de hoek”, klinkt het stellig. “Ik hoop dat we kunnen bouwen. LIONS heeft veel van deze jongens zelf afgestoten. Ik wens ze alle geluk en misschien spelen we over een aantal jaar wel tegen elkaar. Als het zover komt kun je wel stellen dat het experiment dat ‘LIONS’ heet is mislukt.”

Vlijm is blij dat hij in Zuid-Limburg kan helpen. “In de jaren negentig liep hier zoveel goede jeugd rond. Dat is nu heel veel minder. Ik hoop dat V&L in de eredivisie weer voor aantrekkingskracht zorgt. We moeten plezier hebben en uitstralen. Misschien komen er dan ook punten. Maar we moeten niet ineens teveel willen. We hebben op dit moment wind mee. We willen het herenhandbal in de regio opnieuw op de kaart zetten.”

Veel lol in
Dit weekend speelt V&L voor het eerst weer thuis. Na de dames is het de beurt aan de ploeg waar Vlijm dus voor een wedstrijd ontbreekt. “De meiden van V&L zijn een mooi voorbeeld voor ons. Die trainen steeds vaker. Wij zijn blij met twee keepers en zoeken nog een hoofdsponsor”, maakt Vlijm slinks gebruik van het telefoontje met de media. “Ach, ik heb er vooral weer lol in. En de jongens ook, geloof ik. Ja, dat is toch mooi? De heren van V&L moeten weer terug naar hoe het was. We hebben nog even te gaan.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie