Nederland naar laatste twaalf van Europa

By 18 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjemannen hebben zich tijdens de tweede EK-deelname voor het eerst geplaatst voor de hoofdfase van het eindtoernooi.

Door een 32-31 overwinning op groepsgenoot Portugal eindigt Nederland in groep B op plaats twee. IJsland, zondag net te sterk voor de nationale ploeg (29-28), heeft zich als poulewinnaar geplaatst voor de hoofdfase van het EK.

Tegen de Portugezen kwam Nederland terug van een valse start (0-2). Na de 5-2 van Dani Baijens bleef de nationale ploeg 45 minuten lang aan de goede kant van de score. De Rotterdammer op linkeropbouw kwam vanavond in Boedapest tot zes goals.

Steins en Smits
Voor rust waren beide doelmannen Bart Ravensbergen (dertien stops, 30 procent) en Gustavo Capdeville de beste spelers op het parket. Na 17-13 bij rust kwam Portugal eerst terug tot 23-22. Tom Jansen zorgde met zijn eerste op het EK weer voor het gaatje van twee.

Drie minuten voor tijd kwam Portugal, de tweede helft spelend in balbezit met zeven veldspelers, zelfs op 30-31. Het was Luc Steins die voor de gelijkmaker zorgde (31-31). Daarna besliste Kay Smits met zijn achtste de partij ook nog in Nederlands voordeel.

Frankrijk en Denemarken
In de volgende ronde van het EK komt Oranje in een poule van zes met naast IJsland ook Olympisch kampioen Frankrijk, Kroatië, Montenegro en titelhouder Denemarken. De speeldagen zijn 20, 22, 24 en 26 januari. De top-2 plaatst zich voor de halve finale.