Nycke, bedankt!

By 4 augustus 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Door de uitschakeling van de Oranjedames op de Olympische Spelen in Tokio zit de carrière van Nycke Groot er op. De 33-jarige spelmaakster uit Alkmaar gaat eindelijk rust krijgen.

Advertentie

In de lente stelde de passgrage blondine zich na twee jaar afwezigheid opeens weer beschikbaar voor het Nederlands team. In de groepsfase in Japan verdeelde Groot als vanouds het spel. Met oog voor een ander en controle.

Aan het begin van 2019 deelde Groot mee te stoppen bij Oranje. Ze was op. Mentaal uitgeput. In dienst van het Deense Odense HC, waarmee ze onlangs de dubbel wist te winnen, benutte ze de vrije interlandperiodes bij familie en vrienden.

Van SEW naar Holstebro
“Ik kon gewoon niet meer. Het programma van Györ en het Nederlands team was me veel te veel”, liet Groot onlangs optekenen. “Ik heb in mijn carrière heel vaak mijn hoofd gebruikt. Tot het pijn ging doen.”

Advertentie

Sinds 2006 speelt Groot in het buitenland. Toen ruilde ze op 22-jarige leeftijd SEW in voor Team Tvis Holstebro uit Denemarken. Met zowel FC Midtjylland Håndbold en het Hongaarse Györ werd de middenopbouwspeelster landskampioen. Tussen 2015 en 2018 bereikte Groot op het Europese podium haar hoogtepunt.

2016
Met Oranje won ze in die periode twee keer brons en even vaak zilver. In het groen-wit van Györ mocht Groot drie keer achter elkaar de Champions League omhoog houden. In 2016 werd de Noord-Hollandse tot beste van de wereld verkozen.

De laatste jaren voor Groot waren vooral heel zwaar. Zo zwaar dat ze uitziet naar de septembermaand wanneer alles over is. “Of ik met de kennis van nu mijn carrière anders had aangevlogen? Dat is lastig te zeggen. Ik heb veel moeten leren en dat neem ik na mijn loopbaan mee. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Vrije avonden en weekenden
Rust volgt, want Groot keer niet meer terug binnen de lijnen. Niet meer in clubverband en tevens niet in het shirt van Nederland. Vrije avonden en weekenden. Geen Olympische medaille, wel veel ander moois. Nycke, bedankt.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie