Oranje laat niet het achterste van haar tong zien tegen Zweden

Oranje is er vanavond niet in geslaagd de eerste wedstrijd op het vierlandentoernooi in Eindhoven te winnen. In een goed gevulde sporthal verloor de formatie van Henk Groener en Peter Portengen met 25 – 26 van Zweden. Oranje speelde vooral een sterke eerste helft (12 – 9). Keepster Tess Wester was zonder enige twijfel de grote uitblinker bij Nederland.

Eerste helft
Nederland start sterk aan het duel en pakt direct een 3 – 0 voorsprong. Deze marge weet Oranje in het verdere verloop van de eerste helft vast te houden, mede door uitstekend keeperswerk van Tess Wester. In de aanval zijn het vooral Laura van der Heijden en Estavana Polman die voor het nodige gevaar zorgen. Het tweetal nam gezamenlijk 7 de 13 Nederlandse doelpunten voor hun rekening. Vooral de penalty van Estavana Polman aan het einde van de eerste helft viel erg op.  Met een listig lobje verschalkt zij de Zweedse doelvrouw.

Tweede helft
In de tweede helft zien we Jasmina Jankovic onder de lat bij Nederland in plaats van Tess Wester. Jankovic moet in de eerste drie minuten al direct drie goals incasseren en het staat dan zomaar opeens gelijk: 12 – 12. De wedstrijd gaat in tegenstelling tot de eerste helft meer gelijk op. Na 12 minuten spelen pakt Zweden zelfs haar eerste voorsprong en slaat direct een gat van twee doelpunten (17 – 19).

Oranje loopt vanaf dat moment eigenlijk voortdurend achter de feiten aan en moet toezien hoe Zweden zich helemaal terug vecht in de wedstrijd. Groener ziet dat Jankovic niet haar beste wedstrijd keept en brengt Wester terug in de ploeg. Nederland kijkt dan tegen een achterstand aan van vier doelpunten (21 – 25).

Slotfase
De keeperswissel heeft effect. Tess Wester toont direct haar klasse en via twee keer op rij Angela Malestijn staat het weer 23 – 25. Nederland kruipt dichterbij, maar kan de Zweden helaas niet meer inhalen. Nederland verliest van Zweden, zonder dat het het achterste van haar tong heeft laten zien: 25 – 26.