Skip to main content

Oranje wacht op eerste EK-succes

By 2 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Zondagavond om 18:30 spelen de Oranjedames het eerste duel van het EK in Zweden. Nederland kwam opvallend genoeg, gezien de huidige status, nooit in de buurt van eremetaal op een Europees kampioenschap.

Advertentie

In 2014 behaalde Oranje de hoogste notering ooit op een EK: de zevende plaats. In 2008 en 2012 werd zelfs plaatsing voor het Europese kampioenschap gemist. Een schraal contrast met de vlucht die de ploeg het afgelopen jaar genomen heeft. Zo verraste Nederland met zilver op het WK en plaatsing voor de Olympische Spelen.

1998
In 1998 kwam de nationale damesploeg voor het eerst in actie op het continentale kampioenschap, toen het EK in eigen land werd gespeeld. De ploeg werd tiende op een eindtoernooi met twaalf deelnemende landen. Alleen Roemenië en Spanje wist de ploeg van Bert Brouwer onder zich te houden.

Hoogstgeplaatst land
Een groot deel van de huidige selectie maakte het EK van 2014 in Hongarije en Kroatië mee. Dertien speelsters die twee jaar geleden zevende werden, zijn de aankomende weken in het oranje shirt actief in Zweden. Maura Visser en Angela Malestein ontbraken in de selectie van toenmalig bondscoach Henk Groener.

Als hoogstgeplaatst land gaat Nederland de strijd aan in de taaie poule B. Naast Duitsland, waar Oranje zondagavond tegen opent, maken Polen en Frankrijk de poule af. Dinsdagavond (18:30) wacht Polen in Kristianstad.

Alle wedstrijden van Oranje zijn te zien op Ziggo Sport of op de website van de EHF.

Advertentie