Skip to main content

‘Dit team levert een belangrijke bijdrage aan de acceptatie van homo’s’

By 27 juni 2017Voorpagina

In 2011 heeft een groep enthousiaste homoseksuele handballers een gelegenheidsteam gevormd om de Nederlandse eer te verdedigen bij de EuroGames in Rotterdam. Tijdens dat onofficiële EK voor de LGBTQ-gemeenschap werd direct de eerste medaille veroverd. In de jaren erna zijn meerdere gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen.

Advertentie

Dit is niet onopgemerkt gebleven bij het NHV. Zo heeft het NHV de organisatie van het kampioenschap in Amsterdam in augustus 2016 gesteund. Via het bondsbureau zijn scheidsrechters aangeleverd om aan het niveau van vooral de Scandinavische bezoekers te voldoen.

Veilig sportklimaat
Op 21 en 22 juli zal het team in Budapest opnieuw de strijd aan gaan met teams uit onder andere Hongarije, Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Ditmaal is het NHV een stap verder gegaan in de steun voor het Nederlands gay handbalteam. Henne van Es, de coördinator voor Veilig Sport Klimaat bij het NHV, is van mening: “Dat het team een belangrijke bijdrage levert in de acceptatie van homo’s, lesbiennes en dergelijke binnen het Nederlandse handbal.” De ploeg heeft volgens haar een voorbeeldfunctie op het gebied van integratie van mensen van verschillende seksuele geaardheid binnen het handbal.

Daarom heeft ze zich hard gemaakt voor officiële steun aan het team. En die is er gekomen. Op zaterdag 24 juni heeft ze het officiële Nederlandse tenue overhandigd aan aanvoerder Sicco den Hollander. “Ik hoop dat jullie er een geweldig toernooi van maken en dat jullie de naam van het Nederlandse handbal hoog houden,” zei Van Es.

Trots
Sicco reageerde: “We zijn enorm trots dat we na jaren van inspanning het Nederlandse tenue mogen dragen. Het is een bewijs dat het NHV de visie heeft omarmd dat iedereen handbal moet kunnen spelen ongeacht geaardheid, religie, niveau, beperking of wat dan ook.”

Het team zoekt nog wel een Nederlandse tegenhanger voor de damescompetitie. Er is tot nu toe namelijk nog geen damesteam afgevaardigd. Na het EK in Budapest dit jaar volgen het WK in Parijs in 2018 en een EK in Berlijn in 2019.

Foto: Rolf Schulte

Advertentie