“We willen bewijzen dat we de moeite waard zijn”

By 10 januari 2018Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Toon Leenders maakte als international nog nooit een eindtoernooi met de Oranjemannen mee. De 31-jarige cirkelspeler ziet, met nog twee kwalificatieduels te gaan, licht aan het einde van de tunnel. “Ik zie dat plaatsing binnen handbereik is.”

Advertentie

Bij zijn club HSG Nordhorn-Lingen plagen ze hem wel eens over vermeende snoepreisjes. “Dan hebben mijn Duitse teamgenoten het erover dat we ons met Oranje nooit plaatsen voor een eindtoernooi”, vertelt Leenders. “Maar we groeien erg. Het is niet meer ‘even leuk’ voor je land handballen. Ik zie dat plaatsing binnen handbereik is.”

Laptopje
Met nog twee duels op de agenda voert Nederland kwalificatiegroep 5 aan en kan het zich opnieuw plaatsen voor de play-offs om een WK-ticket. “We zijn er als groep op gebrand het WK te halen, maar dan moet de loting een keer meezitten. Dan kun je opeens op zo’n eindtoernooi staan”, loopt Leenders heel even op de zaken vooruit. “Maar we focussen ons volledig op Griekenland en België.”

“We zijn er als groep op gebrand het WK te halen”

De ervaren lijnspeler ziet het zitten met de nieuwe bondscoach: Erlingur Richardsson. Los van het feit hoe zijn aanstelling tot stand is gekomen. Leenders: “Je ziet hem altijd met zijn laptopje bezig. Hij heeft een duidelijke visie. Op videobeelden geeft hij zaken aan die hij anders wil zien, ook al levert dat niet direct een doelpunt op. Het geeft duidelijkheid.”

Advertentie

Criticasters
Net als de Oranjedames heeft het NHV voor de nationale mannenploeg voor een buitenlandse bondscoach gekozen. “Hij heeft een frisse kijk”, vindt Leenders. “Iedereen begint op nul en wil zich bewijzen. Hij heeft totaal geen oordeel over het verleden van spelers. Het moet op het veld gebeuren. Tijdens de training en in de wedstrijd.”

“Hij heeft totaal geen oordeel over het verleden van spelers”

Het NHV mikt met de Oranjemannen op het uitgebreide EK in 2020. “Maar Richardsson heeft gezegd dat wij ons daar niets van aan moeten trekken”, is de Zuiderlijke dekkingspecialist stellig. “Wij gaan echt geen kans laten liggen. We maken als groep progressie. Ik wil mensen die niet in ons geloven graag een keer de mond snoeren. We willen bewijzen dat we de moeite waard zijn.”

Verantwoordelijkheid
Donderdagavond treft Nederland Griekenland in Thessaloniki. Leenders: “Ze spelen heel opportunistisch. Maken daarbij wel fouten, maar het kan onaangenaam worden als je niet op je hoede bent.” De krachtpatser van HSG Nordhorn-Lingen vindt de koms van een aantal talentvolle jongelingen heel positief. “Gasten als Ephrahim Jerry en Dani Baijens passen zich snel aan. Ze zijn ook niet bang verantwoordelijkheid te nemen. Dat hebben we nodig”, zegt Leenders.

“Ze zijn ook niet bang verantwoordelijkheid te nemen”

In Rotterdam wist Nederland de aanstaande opponent met 29-20 te verslaan. “Er staat een hele andere ploeg”, weet Leenders na een videoanalyse. Een week geleden lieten de Grieken België ontsnappen. Na een 14-9 ruststand gingen de Zuiderburen, geposteerd op de tweede plaats in de groep, met de gelukkige zege (24-26) aan de haal.

Foto: FotoReza

Advertentie