Zegt Mayonnade hierna ‘au revoir’?

By 4 augustus 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Om 13:45 speelt Nederland om een plaats in de halve finale van de Olympische Spelen in Japan tegen Frankrijk. Het kan zo maar eens het laatste optreden van bondscoach Manu Mayonnade (38) voor Oranje worden.

Advertentie

Het contract van de Fransman loopt namelijk na het eindtoernooi in Tokio af. In februari 2019 nam Mayonnade het stokje van de gestopte Helle Thomsen over. Tien maanden later werd hij met de nationale ploeg wereldkampioen.

Een jaar later op het EK in Denemarken viel Oranje voor het eerst in vijf jaar buiten de prijzen. De zesde plaats was na teleurstellend spel de uitkomst. Even geen succes voor Mayonnade.

Metz Handball
Als clubcoach in zijn thuisland heeft hij al vele hoofdprijzen weten te winnen. Metz Handball is recordkampioen, 23 keer, en moest voor het eerst in vijf jaar de landstitel aan rivaal Brest Bretagne laten. Wel heeft de Noord-Franse club zich voor de Champions League weten te plaatsen.

Advertentie

De confrontatie met Frankrijk is vanzelfsprekend bijzonder voor Mayonnade die in dienst van het NHV nog nooit zijn thuisland trof. Is deze primeur meteen de laatste keer dat de bondscoach bij Oranje langs de kant te zien is?

Pikante kaper op de kust
Want zal zijn overeenkomst in Nederland bij een uitschakeling in de kwartfinale van de Olympische Spelen, nu het na vier groepszeges net loopt, wel verlengd worden? Daarbij ligt er mogelijk een pikante kaper op de kust.

In de Franse media heeft Mayonnade een aantal jaar terug laten optekenen te dromen van het bondscoachschap van zijn eigen land. Als leider van Metz Handball kent Mayonnade de competitie in Frankrijk en de sterren die heeft voort heeft gebracht als geen ander. Misschien moet de huidige bondscoach van Frankrijk Olivier Krumbholz, sinds 2016 al voor de groep, bij de vroege uitschakeling in Japan wel plaatsmaken voor Mayonnade.

Redactietip: Discovery Plus
Nederland – Frankrijk begint om 13:45 en is in delen te zien op NPO1. Ook kun je zappen naar het schakelprogramma van Eurosport. Op Discovery Plus wordt de hele partij bij de laatste acht uitgezonden.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie