Laat het NHV de leeuw in zijn hemdje staan?

0

Het uiterst succesvol verlopen WK in Denemarken ligt alweer twee dagen achter ons. Het WK waar onze Oranje dames vriend en vijand verbaasde door met een zilveren medaille huiswaarts te keren. En dat was niet het enige succes. Ook werd met de tweede plaats een ticket voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) verdiend. De Olympische Spelen van 2016 in Rio zijn daarmee dichterbij dan ooit te voren.

Zoals inmiddels iedereen weet zal het OKT niet in Nederland plaatvinden maar in Frankrijk. Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) maakte op 16 december bekend dat zij geen kans zagen een OKT in eigen land te organiseren. Een onhandig moment, aangezien er diezelfde dag nog in de kwartfinale van het WK aangetreden moest worden tegen Frankrijk en Nederland bij winst zeker was van een ticket voor het OKT. Laat het NHV daarmee de leeuw in zijn hemdje staan?

Via de NOS kwam naar buiten dat het NHV niet kon voldoen aan de regels die het IHF had opgesteld. Penningmeester Ad Tielemans verklaart hierover tegen Handbal Inside: “Wij kregen 11 december de eisen van het IHF onder onze neus geschoven en moesten als bondsbestuur voor 16 december kenbaar maken of wij een OKT wilde organiseren. De wil was er van onze kant echt wel, maar de financiële risico’s waren gewoon te groot. Wij moesten een bankgarantie afgeven van bijna €200.000,-. Dat is een te groot risico. Zeker omdat er geen back up was vanuit NOC*NSF of het ministerie van VWS, de door Maurits Hendriks genoemde oorlogskas.”

Ook NHV voorzitter Tjark de Lange stond Handbal Inside te woord. Hij deelt de mening van Tielemans: “Wij moesten binnen vijf dagen een toezegging doen. Als je ‘Ja’ zegt tegen het organiseren van het OKT moet je het financieel gedekt hebben. Dat krijg je niet in vijf dagen voor elkaar. Wij zijn geen profbond. Wij zijn een bond die de belangen van onze leden behartigd. Zonder dekking een OKT organiseren is zeker niet in het belang van onze leden. In 2012 is het goed misgegaan, dat willen wij niet nog een keer.”

Tussen 11 en 16 december zijn volgens De Lange wel degelijk de mogelijkheden bekeken; “Een complete begroting hadden we niet, maar met de kennis die wij in huis hebben en de achterkant van een bierviltje kom je al een heel eind. De risico’s waren niet te overzien.” Aldus De Lange.

Ook reageerde De Lange nog kort op het bericht ‘Handbalbond halfbakken’ uit de Telegraaf: “De Telegraaf heeft niemand van het bondsbestuur gebeld, dus ik vraag mij af waar zij hun informatie vandaan hebben. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Natuurlijk hadden wij met het enthousiasme dat er nu is makkelijker een OKT kunnen organiseren. Op 16 december was dat nog een te grote gok geweest. Als wij toen direct ‘ja’ hadden gezegd had de Telegraaf ons ook aangevallen. We hadden dit niet goed kunnen doen”.

Het OKT wordt van 17 t/m 20 maart gehouden in Metz (Frankrijk). Nederland zal het dan opnemen tegen Tunesië, Frankrijk en Japan. De eerste twee uit de poule plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Rio.

Foto: Jaap van der Pijll, Handbalfoto.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here