Skip to main content

Genoeg uitdaging voor Smit bij SønderjyskE

Een jaar geleden besloot international Alec Smit (21) in de winter te verkassen naar Denemarken. In de clubkleuren van SønderjyskE voelt de rechterhoekspeler zich gelukkiger en dat is terug te zien op het veld.

Advertentie

Het is niet zo dat Smit genoeg had van zijn oude werkgever HSG Nordhorn-Lingen. In tegendeel. “Ik kan daar gewoon naar binnenlopen. Ik spreek veel contacten nog steeds”, deelt hij. “Maar bij SønderjyskE ben ik heel tevreden met hoe het gaat.”

In de eerste veertien competitieduels van het seizoen wist Smit 23 keer te scoren (72%). Voldoende. Ook met het aantal speelminuten in Denemarken is hij tevreden. “Ik heb weer zin in de training. De samenwerking met mijn teamgenoten is heel goed. Ik zie genoeg mogelijkheden mij hier te ontwikkelen. Daarnaast ben ik een studie begonnen.”

Interne druk
Via LIONS speelde Smit zich in 2017 al op 18-jarige leeftijd in de kijker bij HSG Nordhorn-Lingen. In Duitsland leerde hij leven als prof. School moest even wachten. “Maar toch voelde ik me op een gegeven moment een beetje leeg. Ik kwam het laatste half jaar, door de concurrentie van topspeler Robert Weber, niet meer binnen de lijnen. Ik werkte nog altijd even hard op de training, maar een interne druk bleef groeien. Ik kon niet mezelf zijn.”

Advertentie

“Ik lach meer op de training en kan beter relativeren”

Bij SønderjyskE is Smit ook op de wedstrijddag een volwaardige kracht. Daarnaast is hij een studie gestart. Aan de SDU Odense: de Zuid-Deense Universiteit. “Mijn studie heet Market and Management Anthropology”, klinkt het enthousiast. “De combinatie tussen de universiteit en mijn profbestaan gaat supergoed. Dat geeft veel energie. Mijn werkethiek ten opzichte van een jaar geleden is niet veranderd, maar ik ben wel veel losser. Ik lach meer op de training en kan beter relativeren.”

Enorm pluspunt
Het complete plaatje is verbeterd voor Smit. “Ik ben gelukkiger. Zolang ik de balans kan houden tussen de verschillende dingen in mijn leven hier voelt dat als een enorm pluspunt. Ik wil me, zeker op deze jonge leeftijd, op verschillende manieren blijven uitdagen”, besluit hij. “Ik heb een doorlopend contract en speel ook volgend jaar nog bij SønderjyskE. De zekerheid is fijn.”

Foto: FotoReza

Advertentie