Skip to main content

Nederland wacht sleutelduel met ‘Spelen-sloper’

By 9 november 2022Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Nederland treft vanavond voor twee extra punten in de hoofdfase van het EK groepshoofd Frankrijk. De laatste keer dat beide landen tegen elkaar speelden was op de Olympische Spelen in Tokio.

Advertentie

In de zomer van 2021 zette Frankrijk Oranje te kijk: 32-22. In de kwartfinale van de Spelen in Japan was het bij 12-3 al gedaan. In Tokio ging ‘Spelen-sloper’ van de Oranjedames Frankrijk later aan de haal met het goud.

“Toen stond Amandine Leynaud heel vaak in de weg”, zegt Lois Abbingh in de nieuwste Spielmacher. Martine Smeets, die tegen Frankrijk voor het laatst voor de nationale ploeg speelde, staat haar vriendin in de podcast bij: “Die heeft tegen ons vaak haar dag.”

Estelle Nze Minko
Leynaud ontbreekt op het EK. Net als een aantal andere Franse speelsters. Abbingh ziet derhalve kansen: “Ook Frankrijk heeft verjongd en daarom denk ik dat er plekken in hun ploeg zijn waar ze minder sterk zijn dan voorheen. Als je bijblijft en ze onder controle kan houden liggen er zeker gezien de ervaring bij het Nederlands team kansen.”

Advertentie

Abbingh en Smeets vrezen de snelheid van linkeropbouwer van Györ Estelle Nze Minko. “Die moet je niet te veel ruimte geven. Zeker niet in de omschakeling”, aldus Smeets. Abbingh: “Het zal voor Per (Johansson, red.) lastig worden meerdere speelsters in de aanval en dekking te wisselen.”

Sleutelduel
Beide aanstaande opponenten wonnen de eerste twee poulewedstrijden van Roemenië en Noord-Macedonië. Waar Oranje op het EK nog moeite had met eerstgenoemd land (29-28), zegevierde Frankrijk met liefst 21-35 tegen Roemenië. Om die reden is de eerste plaats in groep C voor Frankrijk.

Omdat Nederland en Frankrijk, runner-up tijdens het laatste WK in Spanje, al zeker zijn van de hoofdfase kan Oranje bij een zege vanavond op twee extra punten in de hoofdfase rekenen. Het sleutelduel, aldus analisten Abbingh en Smeets in Spielmacher, begint om 20:30 en is te zien op Ziggo Sport.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie