Schagen blijft bij TBV Lemgo: “Ik vind Duitsland het vetste handballand”

By 16 oktober 2020november 2nd, 2020Achtergrond, Artikelen, Duitsland, Europa, Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

International Bobby Schagen (30) heeft zijn contract bij Bundesliga-club TBV Lemgo verlengd. De linkspoot uit Amsterdam blijft tenminste tot en met de zomer van 2022 bij de blauw-witten. “Ik heb niet de illusie dat Flensburg gaat bellen.”

Advertentie

Na twee seizoenen bij TVB 1898 Stuttgart kwam Schagen in 2018 bij TBV Lemgo terecht. “Ik heb het hier heel erg naar m’n zin”, opent hij het gesprek. “Het team is echt heel leuk, ik maak veel speelminuten en de mensen om de club heen zijn fijn. Toen ze me de vraag stelden om te verlengen heb ik niet lang nagedacht.”

Waar Schagen – sidekick in de handbalpodcast Spielmacher – bij zijn vorige werkgevers keer op keer tegen degradatie uit de Bundesliga moest knokken, kwam de oud-speler van onder meer Volendam en Aristos vorig seizoen in meer rustig vaarwater terecht. “Ook wel eens lekker. We speelden ook nog leuk en snel handbal. Voor het coronavirus verloren we lange tijd geen wedstrijd. Ook plaatsten we ons voor de Final4 van de beker. Deze ging helaas niet door.”

Net Engels voetbal
Als 19-jarige tekende Schagen tien jaar geleden voor het eerst in Duitsland. Met TSV Dormagen en HSG Nordhorn-Lingen kwam hij lange tijd uit in de tweede Bundesliga. “Duitsland is het vetste handballand”, is Schagen stellig. “De Bundesliga is de breedste competitie met de sterkste ploegen, vind ik. Het is net Engels voetbal. Ik speel in de Premier League van het handbal. Ik spreek de taal goed en heb niet de ambitie naar een ander land te trekken.”

Advertentie

In 2009 mocht Schagen voor het eerst het tenue van de nationale ploeg aantrekken. Inmiddels heeft hij bijna 100 interlands gespeeld en is een van de eerste internationals die van bondscoach Erlingur Richardsson een uitnodiging krijgt. Het hoogtepunt van de interlandcarrière van Schagen is het EK-debuut van Oranje in Trondheim. In januari kwam de nationale ploeg voor het eerst uit op een groot eindtoernooi.

De contractbesprekingen tussen TBV Lemgo en Schagen verliepen vlot. “Ik heb niet de illusie dat Flensburg belt en andere ploegen in Duitsland vind ik het minder waard om op te wachten. Zeker in deze tijd. Het is niet vanzelfsprekend dat je een contractaanbieding krijgt. De club is tevreden en wil graag met me verder. Ik heb ervaring op dit hoge niveau, maar ben niet te oud. Het duurde niet lang en toen waren we er samen uit.”

Magazine en podcast
Schagen combineert zijn profbestaan over de grens met het zijn van redactielid van Handbal Inside. “Ik denk veel na over mijn maatschappelijke carrière”, biecht de Amsterdammer op. “Het is ook leuk om bezig te zijn met andere dingen dan spelen en trainen. Dat is ook goed voor mijn hoofd. Het vetste vind ik om mensen te bereiken. Dat kan met een goed verhaal in het magazine of podcast. Een soort marketing, laten zien wat er gebeurt. Het is gaaf met Handbal Inside de handbalsport te promoten.”

“Het is gaaf met Handbal Inside de handbalsport te promoten”

Schagen hoopt dat TBV Lemgo nog een stap op de ladder maken kan. “Dan ben je afhankelijk van spelers die blijven. Onze linkerhoekspeler uit IJsland Bjarki Már Elísson werd vorig seizoen topschutter van de Bundesliga. Als je hem net als jonge, goede talenten weet te behouden kun je bouwen. Ik vind trouw blijven aan een club die mij goed behandeld belangrijk en waardevol.”

Foto: FotoReza

Advertentie