Skip to main content

“We hopen stiekem op een medaille”

By 15 juni 2017juni 19th, 2017Beach Handball, Voorpagina

Volgende week start het EK Beach Handball. Beide nationale A-selecties komen in Kroatië in actie. Rechterflank Isabel Barnard ziet de zandtak groeien en droomt van eremetaal. 

Advertentie

Twee jaar geleden eindigden de Oranjedames op de zesde plaats. “Een groot gedeelte van dat team is er nu ook weer bij”, vertelt Barnard geruststellend. “Dus er is een stukje ervaring in het spelen van grote toernooien. We verwachten dat we het beter doen dan twee jaar geleden. We hopen stiekem op een medaille.”

Grotere selectie
De toon is gezet. Volgens de 21-jarige speelster van Westsite stijgen de EK-kansen van Nederland, omdat Beach Handball in eigen land groeit in aanzien. “Er zijn bijvoorbeeld steeds meer teams die meedoen aan de Beach Tour”, is de Amsterdamse tevreden. “Ook komen er steeds meer toernooien en zijn die toernooien steeds professioneler. Speelsters doen bij clubteams veel meer ervaring op.”

“Speelsters doen bij clubteams veel meer ervaring op”

De vijver waaruit gevist wordt groeit. “Begin dit jaar hadden we een grote groep meiden op de selectietrainingen”, denkt Barnard terug aan het koude voorjaar. “Dan kun je veel meer uit een training halen. Je speelt meer partijtjes en je oefent tegen veel verschillende spelers en stijlen.” Westsite is met vier speelsters hofleverancier van de nationale A-ploeg.

Advertentie

Zaalseizoen
In de zaalcompetitie, waar Barnard veelal de linkerhoekpositie bekleed, promoveerde de Amsterdamse club naar de landelijke eerste divisie. De champagneflessen maakten snel plaats voor het zand. “Onze trainer doet daar niet zo moeilijk over. Als het zaalseizoen is afgelopen mogen we ons richten op Beach Handball”, is de international tevreden. “Het is een hele spectaculaire sport. Daarnaast spreekt het hele Fair Play-gebeuren ook erg aan.”

“De ploeg is sterker dan twee jaar geleden”

Op maandag vliegt Oranje naar Kroatië, waar op dinsdag het Europees kampioenschap start met de poulefase. “De ploeg is sterker dan twee jaar geleden”, weet Barnard zeker. “Speelsters zijn bekend met het spelen van grote wedstrijden. Zo speelden we met Westsite onlangs nog de finales van de European Beach Tour.”

Oranje U17
De pirouettespecialist, die op een voorbereidingstoernooi in Polen werd verkozen tot beste speelster op de rechterflank, denkt dat Beach Handball internationaal succes kan gebruiken. “Dan gaat de media er meer over schrijven”, is Barnard van mening. “Beach Handball wordt populairder in Nederland. Als we prijzen pakken kan dat ervoor zorgen dat nog meer mensen op het zand komen.”

“Dan gaat de media er meer over schrijven”

Dit weekend komen de mannen en vrouwen van Oranje U17 in actie op het Kroatische zand. Ook de jeugdploegen spelen om de Europese titel. Vorig jaar ging de vrouwenformatie van Mulder en Ter Horst er met de eindzege vandoor.

Advertentie