Groot na roerige zomer van start

0

Na een roerige zomer gaat zaterdagavond ook voor de landskampioen van Hongarije Györi de competitie van start. International Nycke Groot (30) heeft geen misselijke opgave: het verdedigen van de triple. Dat moet de spelmaakster doen zonder haar gestopte maatje op de lijn Yvette Broch.

“Het leven gaat gewoon door. Iedereen maakt eigen keuzes. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk.” Nycke Groot is kort en duidelijk over de keuze van haar oud-teamgenoot Yvette Broch. “De laatste jaren zijn ontzettend zwaar geweest”, voegt ze toe.

Martin Ambros
“Ook ik heb me wel eens afgevraagd: is het, het allemaal waard? Tot nu toe haal ik genoeg voldoening om door te gaan”, verzekert Groot. Naast Broch nam nog een hoofdrolspeler van de afgelopen jaren afscheid van Györi. Hoofdtrainer Ambros Martin. Onder de Spanjaard won Györi vanaf 2013 vier maal de Champions League. De prijzenpakker is overgestapt naar het Russische Rostov-Don, waar landgenoot Lois Abbingh onder contract staat.

“Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk”

De opvolger van Martin is de 54-jarige Hongaar Gabor Danyi. “Iedereen staat open voor zijn manier van werken”, vertelt Groot. “Natuurlijk heeft hij wat schoenen te vullen. Ambros heeft bijna iedere prijs gewonnen. Maar verandering hoeft niet slecht te zijn. Je wordt op een andere manier uitgedaagd.”

Denemarken
Op zaterdagavond openen Groot en consorten de competitie tegen Alba Fehervar KC. “We kunnen de eerste paar wedstrijden in de competitie goed gebruiken om nog beter in ons spel te komen”, is Groot nog niet tevreden. “We zijn niet waar we kunnen zijn.” Met de Noorse Veronica Kristiansen van FC Midtjylland heeft Györi een topschutter in de armen gesloten. Ook trokken de groen-witten Kari Brattset (Vipers Kristiansand) en Franse doelvrouw Amandine Leynaud (HC Vardar) aan.

“Dit seizoen wil ik vooral stabiel blijven”

Het vorige seizoen was Györi concurrent FTC in de laatste speelronde te slim af. Op basis van doelsaldo mocht Groot de schaal omhoog houden. Andere ploegen in de Hongaarse competitie eindigden op straatlengte achterstand van de top-2. “Toch is de competitie op niveau. Het is vergelijkbaar met Denemarken”, weet Groot zeker. Van 2006 tot en met 2015 was de oud-speelster van SEW actief in het Noord-Europese land. “Je hebt zes tegenstanders waarvan je weet dat je vol aan de bak moet om punten te pakken.”

Champions League
In oktober staat het nieuwe seizoen in de Champions League voor de deur. Een prijs die Groot de afgelopen twee jaar tot groot genoegen binnen wist te slepen. In 2017 werd de middenopbouwer zelfs verkozen tot beste speelster van het kampioenenbal. “Dit seizoen wil ik vooral stabiel blijven”, is ze helder en rustig. “Het beste uit mezelf halen, maar vooral een bijdrage kunnen leveren aan het team.”

Foto: Jaap van der Pijll

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here